20/05/2012

Συμμαχία υπέρ Ελλάδος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Οχι» από τους ισχυρούς στο πιεστικό αίτημα των Σκοπίων να συζητηθεί η ένταξή τους.

Μια οικονομικά αποδυναμωμένη Ελλάδα, που εκ των πραγμάτων καθίσταται και πολιτικά ευάλωτη, καλείται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Σικάγο, να αποκρούσει την προσπάθεια που κατέβαλαν το τελευταίο διάστημα τα Σκόπια, με τη σθεναρή υποστήριξη της Τουρκίας, να ανατρέψουν την απόφαση του Βουκουρεστίου και να προωθήσουν τη διαδικασία ένταξής τους στην Ατλαντική Συμμαχία. Αν και μετά τις προσπάθειες στο πολιτικό, αλλά και, κυρίως, στο διπλωματικό επίπεδο, τελικά το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου, τα Σκόπια έχουν καταβάλει προσπάθειες να συμπεριληφθεί στην περιγραφή της πολιτικής της διεύρυνσης της Συμμαχίας ονομαστική αναφορά στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, μεταξύ αυτών και στην ΠΓΔΜ, ενώ φαίνεται πως απετράπη η απόπειρα να γίνεται επίκληση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, θέτοντας βέτο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Η σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιείται κάθε ενάμιση χρόνο, αποτελεί τη σημαντικότερη θεσμική διεργασία του ΝΑΤΟ σε ό, τι αφορά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Μάλιστα, η φετινή συμπίπτει με την 60ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στη Συμμαχία, αλλά λόγω της εσωτερικής ρευστότητας η χώρα μας είναι η μόνη που δεν εκπροσωπείται από αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης. Αν και ο υπ. Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, είναι έμπειρος και χαίρει εκτίμησης, η θεσμική υποβάθμιση της εκπροσώπησης της χώρας (θα είναι παρών και ο υπ. Αμυνας Φ. Φράγκος) σίγουρα δεν βοηθά. Από την άλλη, η διεθνής οικονομική αστάθεια καθιστά ιδιότυπο σύμμαχο της Ελλάδας την ανησυχία που επικρατεί σε Ευρώπη και Αμερική για τις πιθανές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της από την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και οι «ισχυροί» της Συμμαχίας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να απορρίπτουν, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, το πιεστικό αίτημα των Σκοπίων να συζητηθεί η ένταξή τους.

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική διπλωματία ενεργοποιήθηκε και εξασφάλισε διαβεβαιώσεις ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ η απόφαση που έλαβαν ομόφωνα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με την οποία για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία θα πρέπει προηγουμένως η χώρα αυτή να συμφωνήσει με την Ελλάδα σε κοινά αποδεκτή ονομασία. Ετσι, απέτυχε η απόπειρα να υπάρξει συνάντηση των ηγετών των 28 μελών του ΝΑΤΟ με αυτούς των χωρών των δυτικών βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Βοσνία, Μαυροβούνιο), και τελικά θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 με τους ομολόγους τους των τεσσάρων χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Γεωργίας) που προσβλέπουν σε μελλοντική ένταξή τους στη Συμμαχία.

Στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου βρίσκεται το Αφγανιστάν και η σταδιακή απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων. Τη στιγμή που το σύνθημα που διέπει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι το «πήγαμε μαζί, θα φύγουμε μαζί», ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του νέου Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τις γαλλικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2012, δύο χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αποφασίσει η Συμμαχία στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της Λισσαβώνας. Στην Ουάσιγκτον προσβλέπουν σε συνέχιση της ένθερμης συμμετοχής του Παρισιού στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας της Συμμαχίας που αποσκοπεί στην προστασία των χωρών-μελών από επίθεση, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να προέλθει από χώρες όπως το Ιράν. Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, παρότι το ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει τη Μόσχα ότι δεν είναι αυτή ο στόχος και μάλιστα την έχει προσκαλέσει να συνεργασθούν. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Συμμαχίας διαφαίνεται αναβάθμιση της Τουρκίας, η οποία θα φιλοξενήσει συγκεκριμένα συστήματα (ραντάρ, κ. ά.).

http://strategyreports.wordpress.com/2012/05/20/

No comments :

Post a Comment