27/05/2012

Εκρήξεις ηφαιστείων σε Μεξικό, Κόστα Ρίκα και Ρωσία

Δύο ηφαίστεια ένα στο Μεξικό και το άλλο στην Κόστα Ρίκα άρχισαν εκλύουν καπνό και τέφρα. Από τους ηφαιστειολόγους υπάρχει ανησυχία για αρχή μιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Καταστροφών υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το ηφαίστειο Ποποκατέπτιλ που βρίσκεται κοντά στην Πόλη του Μεξικού. Τις τελευταίες 24 ώρες το ηφαίστειο εκτινάζει αέρια, ατμό και στάχτη.

Οι κατοικημένες περιοχές γύρω από το Popocateptıl έχουν εκκενωθεί και αν οι εκρήξεις επιμείνουν τότε θα εκκενωθεί η περιοχή σε μεγαλύτερη έκταση. Σε περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το ηφαίστειο κατοικούν περί τα 25 εκατομμύρια κάτοικοι. Η πιο βίαιη έκρηξή του έγινε το 2000, χρονιά κατά την οποία τουλάχιστον 200 χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Στην Κόστα Ρίκα, 65 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ έχει ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο Turrialba και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής για πιθανότητα μεγάλης έκρηξης.

Το ηφαίστειο Σίβελουχ στην Καμτσάτκα εκτόξευσε τέφρα σε ύψος επτά χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το γραφείο της Καμτσάτκα της Γεωφυσικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η έκρηξη δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής. Η μάζα της τέφρας που ανατινάχθηκε από τα έγκατα του ηφαιστείου διασκορπίστηκε ως τα 220 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του ηφαιστείου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν έπεσε σε κατοικημένες περιοχές. Οι ειδικοί ηφαιστειολόγοι δήλωσαν ότι τα σωματίδια των ηφαιστειακών υλικών και των αερίων διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα και στον αέριο χώρο των αερομεταφορών και ενδέχεται να προκληθεί κίνδυνος στην αεροπλοΐα. Το Shiveluch είναι ένα από τα βορειότερα πιο ενεργά ηφαίστεια της οροσειράς της Καμτσάκα. Απέχει 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά ου Πετροπαβλόφκσι- Καμτσάτσκι, την πιο κοντινή πυκνοκατοικημένη περιοχή, στην οποία ζουν περί τους 5.600 κατοίκους. Το ηφαίστειο βρίσκεται 3.282 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ενεργό από το 1980 και επί τριάντα χρόνια οι επιστήμονες το παρακολουθούν καθημερινά.

Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος Ἐχέδωρος

No comments :

Post a Comment