03/04/2012

Διαμεσολάβηση της Κύπρου μεταξύ Λιβάνου – Ισραήλ

Άκρως σημαντική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με τις χαράξεις Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Όπως αναφέρει η λιβανέζικη εφημερίδα Ας Σαφίρ, οι Αρχές της Κύπρου πληροφόρησαν την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι, το Ισραήλ επιθυμεί να επιλύσει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Λευκωσία είναι πολύ σοβαρή στην προσπάθεια που αναλαμβάνει.

Ωστόσο, η Βηρυτός δε φαίνεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τα θαλάσσια σύνορά της, επιθυμώντας να προστατεύσει τα κοιτάσματά της. Από την πλευρά του το Ισραήλ ενέκρινε τη διαδικασία χάραξης των αντίστοιχων συνόρων στα βόρεια, ώστε να μην επιτρέψει στο Λίβανο να προωθήσει τις δικές του θέσεις.

Κι ενώ αυτά γίνονται στην πλευρά της Κύπρου, η ελληνική διπλωματία φαντάζει απούσα, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Ένα από τα χειρότερα σημεία της κρίσης που περνάμε, είναι η ανυπαρξία πρωτοβουλιών και εξωστρέφειας. Η αντιπαράθεση των κομμάτων έχει θέσει τα πάντα σε δεύτερη μοίρα, με τις εσωκομματικές εκλογές ή τις δηλώσεις των εκπροσώπων Τύπου ή τις γελοιότητες με διαγραφές και επανεισδοχές στα κόμματα να καθίστανται πιο σημαντικές.

http://www.defence-point.gr/news/?p=42719

No comments :

Post a Comment