30/03/2012

Μυωπική προσέγγιση ή εμπάθεια;

Στον κάλαθο των αχρήστων κατέληξε η εισήγηση χαμηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής Φρουράς για την ανέξοδη αναβάθμιση της ισχύος πυρός των ομάδων Πεζικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Μάχη.

Η απλή και λογική πρόταση του στελέχους της ΕΦ αφορούσε την κατασκευή και μεταφορά τρίποδα εντός των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) έτσι ώστε σε περίπτωση που αυτά βληθούν από τον εχθρό και το προσωπικό επιβιώσει, να μπορεί να χρησιμοποιήσει το βαρύ πυροβόλο των 12,7mm που διαθέτουν τα οχήματα.

H σχετική αναφορά έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αντί να προωθηθεί στο αρμόδιο Eπιτελικό Γραφείο της Μεραρχίας και από εκεί μέσω των ενδεδειγμένων υπηρεσιακών οδών στο ΓΕΕΦ, αυτή απορρίφθηκε με αιτιολογία ότι αν ΤΟΜΠ βληθεί, δεν υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης ούτε του πληρώματος ούτε του πυροβόλου του, οπότε και είναι αχρείαστη η κατασκευή τρίποδα. Αξιωματικοί που υπηρετούν στο υπουργείο Άμυνας, στους οποίους η εφημερίδα έθεσε υπόψη το θέμα, ανέφεραν ότι το Στράτευμα θα έπρεπε να επαινεί και να δίνει κίνητρα σε στελέχη του όταν αυτά προχωρούν σε εισηγήσεις που αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της ΕΦ και όχι να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος και η αναφορά του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χωρίς τρίποδα, εν καιρώ πολέμου, σε περίπτωση καταστροφής ή ακινητοποίησης των ΤΟΜΠ αλλά διάσωσης του πυροβόλου 12,7mm αυτό παραμένει άχρηστο για το προσωπικό αφού δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βολές χωρίς την ύπαρξη του τρίποδα, την κατασκευή του οποίου εισηγήθηκε το χαμηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς. Παρά ταύτα, η εισήγηση/αναφορά έχει απορριφθεί προτού καν φτάσει στον Ταξίαρχο και στον Α/ΓΕΕΦ. Τι προτίθεται άραγε να πράξει η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς;

http://strategyreports.wordpress.com/2012/03/29/

No comments :

Post a Comment