03/03/2012

Άνοιξε ο Δρόμος για Δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσόβου ...

Ο Πρώτος Στρατιωτικός Ακόλουθος του Κοσσόβου σε Ξένη Χώρα είναι Γεγονός. Ως βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ένα σταθερό τομέα ασφάλειας, το Κοσσυφοπέδιο, συνασπίζεται με περιφερειακούς ομολόγους του με την υπογραφή συμφωνίας SOFA (Status of Forces Agreement) με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία SOFA, η οποία υπεγράφη στις 18 Φεβρουαρίου στην Πρίστινα, ορίζει το νομικό καθεστώς του στρατού των ΗΠΑ στα εδάφη ενός άλλου έθνους. 

Περιγράφει τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες μεταξύ ΗΠΑ και των κυβερνήσεων στις οικοδέσποινες χώρες σχετικά με την ποινική και αστική δικαιοδοσία, φορολογικά και τελωνιακά ζητήματα, την είσοδο και την έξοδο προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και την επίλυση αξιώσεων περί καταστροφών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνίες SOFA με πλήθος εθνών παγκοσμίως. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η πΓΔΜ, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Αλβανία έχουν όλες υπογράψει συμφωνίες SOFA με τις ΗΠΑ.

Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι πως το Κοσσυφοπέδιο διόρισε τον πρώτο στρατιωτικό ακόλουθο του στο εξωτερικό τον Τζεβάτ Γκάσι, στρατιωτικό ακόλουθο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η συμφωνία θα διευκολύνει επίσης την προσπάθεια ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ. Μια ακόμη σπουδαιότητα αυτής της συμφωνίας έγκειται στη νομιμοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Μπουρίμ Ραμαντάνι σημειώνει: «Η βασική διαφορά ανάμεσα στη συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο και παρόμοιες συμφωνίες που υπεγράφησαν με άλλες χώρες είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Μπλερίμ Λιμάνι, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου KSF (Kosovo Security Forces), δήλωσε πως η συμφωνία παρέχει βοήθεια σε όλους τους τομείς της αποστολής της KSF, όπως πυρόσβεση, αναζήτηση και διάσωση, απόρριψη επικίνδυνων υλικών και εξουδετέρωση εκρηκτικών πολεμικών υλικών».

Το Κοσσυφοπέδιο έχει επίσης ξεκινήσει συνεργασία με άλλες περιφερειακές χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία SOFA. Νέο σημαντικό θέμα που θα απαιτηθούν νέες υποχωρήσεις της Σερβίας για την αποστολή της ΚSF. Αποτελεί στόχο προτεραιότητας των ΗΠΑ για ανάδειξη της KSF σε κοινά αποδεκτή στρατιωτική δύναμη, με σκοπό την ανάθεση σε αυτή στρατιωτικών αποστολών και συμμετοχή της στο σχέδιο περιφερειακής ασφάλειας, εκεί που μέχρι τώρα συμμετέχουν δυνάμεις της KFOR και Σερβικού στρατού.

Είναι καιρός τώρα, που επιχειρείται η εμπλοκή της ΚSF σε επιχειρήσεις ελέγχου διαχωριστικής γραμμής και φυσικά υπάρχουν αντιρρήσεις από πλευράς της Σερβίας σε αυτό, καθόσον η συγκρότηση αυτής της δύναμης είναι από Κοσοβάρους. Χαρακτηριστική για το θέμα άποψη είχε εκφράσει ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Sutanovac κατά την διάρκεια επίσκεψης του, στο στρατόπεδο Toplicki Ustanak της τρίτης Ταξιαρχίας στην Kursumlija, που βρίσκεται στη ζώνη ασφαλείας με το Κόσσοβο (Ground Safety Zone (GSZ)).

‘’Οι Σερβικές ΕΔ είπε, σκοπεύουν να συμμορφώνονται με τις διεθνώς αναγνωρισμένες συμφωνίες και η συμφωνία του Κουμάνοβο προβλέπει συνεργασία των Σερβικών ΕΔ με την KFOR και όχι με την KSF. Βέβαια η συμφωνία SOFA σε συνδυασμό με την αναγνώριση πλέον της επίσημης εκπροσώπησης του Κοσσόβου, ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για αναγνώριση της KSF σαν επίσημη στρατιωτική δύναμη του Κοσσόβου αλλά και περαιτέρω ένταξης της στο ΝΑΤΟ.

http://www.drougos.gr/?p=23669

No comments :

Post a Comment