01/03/2012

Φακοί επαφής που χαρίζουν όραση με... «υπερφυσικές» ικανότητες.

Οραση «αετού», εμπειρία τρισδιάστατου gaming και πρόσβαση στο Διαδίκτυο υπόσχονται οι νέοι φακοί της Innovega. Φακούς επαφής από το μέλλον, ικανούς να ενισχύουν την όραση με τρισδιάστατες πανοραμικές εικόνες, σχεδίασαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Innovega. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA) και του Αμερικανικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF). Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν καινοτόμους φακούς επαφής, οι οποίοι «φιλοξενούν» μικροσκοπικές οθόνες έγχρωμων megapixel. «Πρόσφατα παρουσιάσαμε φακούς επαφής που συνοδεύουν έξυπνα κινητά, φορητές κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και οι οποίοι προσφέρουν στον χρήστη πανοραμική οπτική εμπειρία υψηλής ευκρίνειας σε επίπεδο ψυχαγωγίας, με εφαρμογές προγραμματισμένης εικονικής πραγματικότητας» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Innovega, Στιβ Γουίλι. 

Ο φακός επαφής του μέλλοντος όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της DARPA

Το σύστημα προηγμένης όρασης iOptik, όπως ονομάζεται, αποτελείται από τους φουτουριστικούς φακούς επαφής και ένα ζευγάρι μοντέρνων γυαλιών. Ως γνωστόν, η ικανότητα εστίασης του ανθρώπινου οφθαλμού σε υπερβολικά κοντινά σε αυτόν αντικείμενα, είναι περιορισμένη. Οι νέοι φακοί περιλαμβάνουν ένα οπτικό σύστημα το οποίο εστιάζει σε εικόνες που προβάλλονται στα γυαλιά. Αυτές στη συνέχεια «αποστέλλονται» στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού επιτρέποντας στον χρήστη να τις βλέπει καθαρά. Σύμφωνα με τον Γουίλι, οι περισσότερες οθόνες κινητών τηλεφώνων είναι πολύ μικρές για να διαβάσει ή να απολαύσει κανείς ό,τι προβάλλεται σε αυτές. Αντίθετα, οι φακοί επαφής της αμερικανικής εταιρείας θα μπορούσαν να προσφέρουν οπτικό αποτέλεσμα αντίστοιχο μιας τηλεόρασης 240 ιντσών από απόσταση τριών μέτρων. Ακόμα, μέσω της προβολής ελαφρώς διαφορετικών εικόνων σε κάθε μάτι, το τελικό αποτέλεσμα προσφέρει στον χρήστη την ψευδαίσθηση της τρισδιάστατης εικόνας. «Με τον τρόπο αυτόν, απολαμβάνουμε τρισδιάστατες, πανοραμικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας» προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος. Σήμερα, «περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το target group ηλικίας 18-34 ετών - τα άτομα αυτά παίζουν συχνά ηλεκτρονικά παιχνίδια και χρησιμοποιούν smartphones» συνεχίζει ο ίδιος. «Εμείς οραματιζόμαστε ότι όσοι προμηθεύονται τους απλούς φακούς επαφής, περίπου ανά έξι μήνες, θα αρχίσουν να προμηθεύονται τους νέους φακούς από τον οπτικό τους, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Στόχος μας είναι εντός του 2012 οι φακοί μας να λάβουν την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)».

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της Innovega, όπως ισχυρίζεται – μεταξύ άλλων - είναι και η αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς μέσω των συγκεκριμένων φακών οι διάφορες εταιρείες θα μπορούσαν να ενισχύσουν ή ακόμη και να επεκτείνουν την εμπειρία gaming. Η ίδια ευρεσιτεχνία περιλαμβάνει και μια δεύτερη εκδοχή εμφυτεύσιμων φακών που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, αλλά και να εισαγάγει τους χρήστες σε έναν νέο κόσμο εικονικής πραγματικότητας ή στιγμιαίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω της όρασης. Εάν οι διαδικασίες προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί, τότε οι φουτουριστικοί φακοί θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ευρέως στην αγορά μέχρι το 2014-2015.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=441708&h1=true

No comments :

Post a Comment