06/02/2012

Παράννοια : Μέχρι και λιγνίτη εισάγουμε

Με την ανεργία να βασανίζει αργά και απελπιστικά τους κατοίκους στην Δυτική Μακεδονία το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ φαίνεται να προτιμούν την επιδότηση των θέσεων εργασίας στις γειτονικές Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία παρά των συμπολιτών μας που έχουν καταντήσει πολίτες β’ κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα η πλέον σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στην Μελίτη της Φλώρινας υπολειτουργεί εδώ και 10 μήνες ενώ οι ανάγκες της σε λιγνίτη καλύπτονται από εισαγωγές από τη Βουλγαρία την Τουρκία και την Αλβανία.

Η μονάδα θα μπορούσε να ανεφοδιάζεται από το λιγνιτωρυχείο της Βεύης το οποίο όμως παραμένει κλειστό την τελευταία δεκαετία. Στο υπουργείο ΠΕΚΑ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεσή του, η οποία διαρκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι χρόνια. Και όμως από το 2005 το λιγνιτωρυχείο δεν λειτουργεί, δεν απασχολεί εργαζομένους, και δεν ανεφοδιάζει με ελληνικό λιγνίτη το εργοστάσιο της  ΔΕΗ. Από τότε που πραγματοποιήθηκε ο πρώτο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο έχουν αλλάξει 4 υφυπουργοί.

Από τότε μέχρι τώρα ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, αλλά δεν κατακυρώθηκε. Στη συνέχεια, μετατράπηκε σε απευθείας διαπραγμάτευση, η οποία προσεβλήθη στο ΣτΕ, ξέμπλεξε από αυτό, αλλά τελικά η κατάσταση βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Έτσι μέχρι σήμερα ο ελληνικό κράτος και η ΔΕΗ προτιμά να δαπανά σημαντικά ποσά για να εισάγει ένα καύσιμο που η πατρίδα μας παράγει σε αφθονία.

Με λίγα λόγια η πεμπτουσία της παγκοσμιοποιημένη οικονομίας σε ολόκληρο το μεγαλείο της. Μήπως τελικά η ελληνική οικονομία βούλιαξε από επιλογές που κινούνταν σε αυτό το οικονομικό πνεύμα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment