02/02/2012

Η Νορβηγία στάθηκε στο δρόμο της Κίνας προς την Αρκτική

Η Νορβηγία σκοπεύει να μπλοκάρει την προσχώρηση της Κίνας στο Αρκτικό Συμβούλιο με την ιδιότητα του μόνιμου παρατηρητή, έγραψε επικαλούμενη πηγές στο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας η νορβηγική εφημερίδα «Αφτενποστεν».

Η Νορβηγία θα είναι εναντίον της πλήρους συμμετοχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Αρκτικό Συμβούλιο, ωσότου το Πεκίνο αποδειχτεί την επανέναρξη των επίσημων επαφών κορυφής με το Όσλο. Οι… σχέσεις επιδεινώθηκαν το φθινόπωρο του 2010, όταν στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαόμπο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη. Αυτή η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από μέρους του Πεκίνου, παρόλο που ως τότε οι διμερείς σχέσεις ήταν εταιρικές, λέει ο συντάκτης της πύλης «Ρωσική Νορβηγία» Πάβελ Πρόχοροφ.


Πριν την απονομή αυτού του βραβείου η Κίνα και η Νορβηγία ανάπτυσσαν ενεργά τις διμερείς τους σχέσεις. Συγκεκριμένα, έπρεπε να υπογραφεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, η οποία υιοθετούσε άνευ προηγουμένου χαμηλούς τελωνιακούς δασμούς για τα εμπορεύματα και των δύο χωρών. Μάλιστα η Νορβηγία είχε περισσότερα προνόμια και οφέλη, από τις χώρες της ΕΕ. Όμως ήρθε η απονομή του Βραβείου Νόμπελ και ως απάντηση ακολούθησε το διάβημα της Κίνας, γιατί το Πεκίνο είναι πεπεισμένο ότι η Επιτροπή Νόμπελ δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά ενεργεί σύμφωνα με την εξωτερική πολιτική της Νορβηγίας.

Η θέση της Νορβηγίας έναντι της παραχώρησης στις χώρες άδειας να κατέχουν θέσεις παρατηρητών παραδοσιακά ήταν θετική. Η πρόθεση επιβολής βέτο στην ένταξη της Κίνας στο Αρκτικό Συμβούλιο αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα, θεωρεί ο Υποδιευθυντής του Κέντρου στρατιωτικών και στρατηγικών ερευνών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι Ρόμπερτ Χιουμπ. Κατα την άποψή του, πρέπει να αναζητηθεί συμβιβασμός. Αυτό είναι προς το όφελος καί του Αρκτικού Συμβουλίου, καί του Πεκίνου.

Ήδη εδώ και δυο χρόνια η Κίνα προσπαθεί να καταστεί μόνιμος παρατηρητής του Αρκτικού Συμβουλίου. Και επιδιώκει να εκτελέσει σημαντικό έργο: καινοτομικές έρευνες και έργα αναζήτησης-διάσωσης. Είναι προτιμότερο να περιληφθεί η Κίνα στο Αρκτικό Συμβούλιο. Η χώρα αυτή θα νιώσει απομονωμένη και αμέτοχη στη διαδικασία, παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τεράστιους πόρους για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Αρκτικής.

Πάντως, η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο με όφελος μόνο για το Αρκτικό Συμβούλιο. Ο θαλάσσιος δρόμος μέσω του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού αποτελεί άμεσο οικονομικό όφελος για την Κίνα. Είναι σημαντικός και από την άποψη της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Σ΄αυτό το θέμα αναφέρεται ο Υποδιευθυντής του Κινεζικού Ινστιτούτου σύγχρονων διεθνών σχέσεων Τζι Τζίε.

Σήμερα διάφορα κράτη εξετάζουν το θέμα της δυνατότητας μεταφοράς φορτίων μέσω του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού. Ξεκινώντας από την Ευρώπη, μετά τη Διώρυγα του Σουέζ δημιουργείται απειλή επίθεσης Σομαλών πειρατών. Σε περίπτωση μεταφοράς μέσω του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού, θα εξοικονομούνται μεγάλα ποσά, τα οποία σήμερα δαπανούνται για την προστασία των διαδρομών και μειωθούν τα ρίσκα. Η πρόσβαση στο μεταφορικό διάδρομο δεν είναι το μόνο, που ενδιαφέρει το Πεκίνο στο Βόρειο πόλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, σ΄αυτή την περιοχή βρίσκεται πάνω από το 25% των παγκοσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για την Κίνα, οι εθνικοί πόροι της οποίας είναι περιορισμένοι, αυτή η περιοχή έχει μεγάλη σημασία, θεωρούν οι εμπειρογνώμονες.

http://greek.ruvr.ru/2012/01/30/64957352.html
http://diaggeleas.wordpress.com/2012/01/30/

No comments :

Post a Comment