01/02/2012

Ελλάδα:Τα κόμματα προωθούν για πάρτη τους εξαίρεση από το "κούρεμα"! - Ιταλία: Μείωση βουλευτικών μισθών μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Τα ελληνικά κόμματα ζητούν να διατηρηθεί -και μάλιστα στο ακέραιο!- η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν, αλλά και να ρυθμιστούν -με τον πιο βολικό τρόπο προφανώς- οι οφειλές τους από τραπεζικά δάνεια. Αυτή η... εκπληκτική πρόταση διατυπώθηκε χθες στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα το πολιτικό χρήμα. Σύμφωνα με το αναλυτικό δημοσίευμα του "Έθνους", στην επιτροπή είχαν κληθεί οι γενικοί διευθυντές των κομμάτων, με τους Ρ. Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Σκορδά (ΝΔ) να συγκλίνουν στο ότι πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές των κομμάτων προς τις τράπεζες, οι οποίες μόνο για τα δύο κόμματα εξουσίας φτάνουν τα 244,2 εκατ. ευρώ!

Πάντως, σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις στη Βουλή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση, πως για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων «υπάρχει πρόβλημα αρχής, δεοντολογίας και συμπόρευσης με το αίσθημα του κοινωνικού συνόλου», τα κόμματα δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους την κρίση και επιμένουν να διατηρούν τα ίδια ποσοστά κρατικής χρηματοδότησης που προέρχεται από τα εκτιμώμενα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος, πρότεινε «να μείνει το υφιστάμενο ποσοστό, αλλά να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα», καθώς επίσης και «τα κόμματα να μη χρηματοδοτούνται από νομικά, αλλά από φυσικά πρόσωπα, με ορισμένο όριο ωστόσο για τις ανώνυμες εταιρείες και τις επώνυμες προσφορές».

Αναφερόμενοι στον υπερδανεισμό των κομμάτων, τόσο ο Ρ. Σπυρόπουλος όσο και ο Θ. Σκορδάς εισηγήθηκαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας, όπως είπε, «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότησή τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης»! Ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στη λειτουργία του, ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ δεν έδωσε ποτέ και δεν θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων ή οπαδών οι οποίοι ενισχύουν οικονομικά το κόμμα»!

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Σκανδαλάκης δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Ο Δ. Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε υπό όρους υπέρ της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η μείωση αυτή να μην πάει στα ελλείμματα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς». Την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων «ως ελάχιστο δείγμα για την αποκατάσταση της σχέσης κομμάτων - πολιτών» ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet


Σε μείωση των προκλητικών αποδοχών που λαμβάνουν οι βουλευτές και τα ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης προχωράει η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, την ώρα που τα ΜΜΕ τονίζουν πως οι περικοπές που εξαγγέλθηκαν δεν αρκούν για να κατευνάσουν το λαϊκό αίσθημα. Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις, αναφέρει το "Έθνος", η Βουλή της Ιταλίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των μισθών των 630 μελών της κατά 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 700 ευρώ καθαρά), σε μια προσπάθεια να αποδείξει στον ιταλικό λαό που δοκιμάζεται πως «όλοι καλούνται να κάνουν θυσίες».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η έκθεση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν είχε αποκαλύψει πως οι Ιταλοί βουλευτές είναι από τους πλέον ακριβοπληρωμένους στην ΕΕ, καθώς οι αποδοχές τους -συμπεριλαμβανομένων διαφόρων αποζημιώσεων- ανέρχονταν στα 11.000 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, τα ιταλικά ΜΜΕ υπογράμμιζαν χθες πως, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι «σε σωστό δρόμο», οι αποδοχές των βουλευτών συνεχίζουν να είναι υπερβολικά υψηλές, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του συνόλου των δαπανών της Βουλής.

Οπως επεσήμαναν, οι συντάξεις και οι μισθοί των βουλευτών ανέρχονται στο 23,8% του συνόλου, ενώ το προσωπικό που βρίσκεται εν ενεργεία ή που έχει ήδη λάβει σύνταξη, απορρόφησε το 2011 το 42,8% των διαθέσιμων πόρων του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ειδικό διάταγμα της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι τελευταίοι δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές από εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 250.000 ευρώ τον χρόνο. Εν τω μεταξύ, πανευρωπαϊκή έρευνα του ινστιτούτου Vision, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αποκαλύπτει πως το ιταλικό Κοινοβούλιο «κοστίζει» στον κάθε Ιταλό φορολογούμενο 27,15 ευρώ τον χρόνο, ένα ποσό που ξεπερνάει συγκριτικά κατά πολύ τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Σύμφωνα με την έρευνα, το γαλλικό Κοινοβούλιο επιβαρύνει ετησίως τον Γάλλο φορολογούμενο με 2,14 ευρώ, το ισπανικό με 4,18 ευρώ και το βρετανικό με 7,80 ευρώ αντίστοιχα

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment