12/01/2012

Κέντρο συνοριακού ελέγχου εν αγνοία των ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ !

Μερικές φορές είναι να απορεί κανείς με τη χώρα που ζούμε και ιδίως με την ευκολία με την οποία επιμέρους αρχές του τόπου αδυνατούν παντελώς να συνεργαστούν μεταξύ του, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αναρωτιόμαστε τι έφταιξε και όλα μας πάνε στραβά! Πως να γίνει όμως διαφορετικά όταν «η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά»; Ο λόγος της σημερινής γκρίνιας είναι η ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της πρωτοβουλίας ίδρυσης ενός Κέντρου Διαχείρισης Συνόρων και την κατάθεση σχετικής πρότασης ενός εθνικού σχεδίου για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών με την παράλληλη υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού «Eurosure» που αφορά την εσωτερική της ασφάλεια.

Το παράξενο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε υπό την προεδρεία του για την παρουσίαση σχετικής μελέτης την οποία εκπόνησε το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του υπουργείου. Παρενθετικά, όσον αφορά στο συγκεκριμένο Κέντρο, πληροφορίες επιμένουν να το περιγράφουν ως «αμαρτωλή υπόθεση», αναφέροντας «αλήθεια, τι έγινε με τους επιστήμονες που είχαν επιλεγεί και τις καταγγελίες περί στημένου διαγωνισμού για πρόσληψη ‘δικών μας παιδιών’, με ποίον μαγικό τρόπο κατάφεραν και τον εξαφάνισαν, ενώ ταυτόχρονα το Κέντρο εξακολουθεί να λειτουργεί στελεχωμένο; Πως στελεχώθηκε και γιατί οι διαφανείς διαδικασίες δεν άρεσαν και εγκαταλείφθηκαν;» Το πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται ότι δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβουλευτεί με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αφού όπως προκύπτει από τη λίστα των συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα, απουσιάζουν έστω και κάποιοι «σύνδεσμοι» με τα εν λόγω υπουργεία!

Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης των Συνόρων μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2013, το οποίο θα ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας και τις επικοινωνίες, δίνοντας τη δυνατότητα για τον επιτυχή συντονισμό των αρμοδίων αρχών της χώρας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος (Ακτοφυλακής, εάν επιτέλους συνειδητοποιήσουν την ανάγκη που έχει προκύψει και αφιερώσουν εκεί την ενέργειά τους…). Μόνον αφού ολοκληρωθεί το σχέδιο και βρίσκεται στην τελική του φάση, δεσμεύεται ο Χ. Παπουτσής να παρουσιάσει το σχέδιο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό και το υπουργείο Εξωτερικών, τους οποίους, για τους δικούς του λόγους δεν αισθάνθηκε να χρειάζεται «τα φώτα τους» από την αρχή.

Επειδή όμως, όπως ανέφερε, «προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια των εξοπλισμών που προβλέπονται από το εθνικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων», εκτιμούμε ότι ίσως και να βρίσκεται κάπου εδώ η ερμηνεία της στάσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τα δύο Σώματα, ανέφερε ο υπουργός, θα προκηρύξουν ταχύτατα όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς που χρειάζονται για τον εξοπλισμό τους, είτε αυτό είναι πλοία για το Λιμενικό Σώμα, είτε είναι ελικόπτερα, είτε είναι τα συστήματα με θερμικές κάμερες που απαιτούνται και τα κέντρα επικοινωνίας, η χρηματοδότησή των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

Και ρωτάμε εμείς: Επειδή τα ελικόπτερα θα κληθούν να τα χειρίζονται αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας –και έτσι πρέπει– όπως και στην περίπτωση των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR), τα γνωστά μας Super Puma, μήπως θα έπρεπε λόγο να έχει η Πολεμική Αεροπορία για την επιλογή; Διότι αυτές οι αποστολές που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας ΔΕΝ είναι… το να πηγαίνουν γύρους πάνω από την Αθήνα παρακολουθώντας αναρχικούς στις διαδηλώσεις… Για ποιο λόγο και με ποια δικαιολογία λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες το εν λόγω υπουργείο; Έχει πάρει κανείς χαμπάρι τι γίνεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Μήπως να θυμίσουν στους υπεύθυνους τι έγινε με τα ελικόπτερα τα οποία θα μετέφεραν ασθενείς, ένα εκ των οποίων χάθηκε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου ένα βράδυ με πολύ κακό καιρό;

Η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί ήδη ανέρχεται περίπου στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2012 και το 2013, ήδη η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 60 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Ως εδώ πολύ καλά τα κατάφεραν – και συγχαρητήρια – στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού ότι κοινοτικά κονδύλια καταφέρνουμε να απορροφήσουμε είναι εξ ορισμού προς όφελος της χώρας. Είναι όμως αποκαρδιωτικό να διαπιστώνεται ότι η νοοτροπία του φέουδου και της απέλπιδος προσπάθειας να μη χαθεί ο έλεγχος αυτού που βρίσκεται υπό δημιουργία – γιατί περί αυτού πρόκειται – να οδηγεί σε συντήρηση τόσο παρωχημένης λογικής σε ζητήματα εθνικής σημασίας, τα οποία νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε τριβές. Η λογική «το μαγαζάκι του καθενός» όπου θα κάνει ο καθένας κουμάντο περιχαρακωμένος, επιτέλους, πρέπει να σταματήσει. Μήπως θα έπρεπε να κινηθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Τι έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος; Τον ενημέρωσε κανείς; Δεν μπορεί στο διηνεκές αυτή η χώρα να υποφέρει από τη λογική της μικροπολιτικής και των «φέουδων».

Για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Χ. Παπουτσή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Ελευθέριος Οικονόμου, οι αρχηγοί των δύο Σωμάτων Ασφαλείας, του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης και της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο υπαρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Φουστάνος, καθώς και ο διοικητής του Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων, υποναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς. Επίσης, συμμετείχαν ο διοικητής ΕΥΠ πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Α΄ υποδιοικητής ΕΥΠ Φώτης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α καθηγητής Μιχάλης Τσινισιζέλης καθώς και σύμβουλοι του ΚΕ.ΜΕ.Α

No comments :

Post a Comment