04/01/2012

ΠΑΡΑΝΟΙΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, παρά το γεγονός ότι το Ιράν αποτελεί έναν από τους βασικούς της προμηθευτές, ανέφεραν την Τρίτη Έλληνες αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η ΕΕ ενδέχεται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο και στις 30 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της εξαιρετικά άσχημης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα έχει σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από χώρες όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Το Ιράν είναι μια από τις λίγες χώρες που συνεχίζει να προμηθεύει την Ελλάδα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337

Επαφές Αγκυρας και Ουάσιγκτον με αντικείμενο την συνέχεια της αγοράς ιρανικού αργού από τουρκικές εταιρείες διύλισης, ενώ ο Νταβούτογλου επισκέπτεται την Τεχεράνη. Η πρόσφατη απόφαση του Λευκού Οίκου να επιβάλλει ουσιαστικά απαγόρευση αγοράς ιρανικού πετρελαίου από εταιρείες διύλισης, απειλεί να διαλύσει την πετρελαϊκή βιομηχανία της γειτονικής χώρας. Ακόμη περισσότερο, μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα το όραμα Νταβούτογλου για την πολιτική ηγεμονία της Τουρκίας στον ισλαμικό κόσμο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πάει την Τετάρτη στην Τεχεράνη με κύρια θέματα συζήτησης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία. Η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής έχει «τραυματιστεί» καθώς την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επιβάλουν την τουρκική πολιτική στον πετρελαϊκό τομέα. Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters ότι στελέχη της κυβέρνησης θα «ενημερωθούν» στην αμερικανική πρεσβεία της Αγκυρας για το ακριβές περιεχόμενο του νόμου που «πέρασε» ο Λευκός Οίκος. 

Επισήμως πάντως, τίποτε δεν έχει αλλάξει, ειδικά για την μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Τουρκίας, την Tupras του ομίλου Koc. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είπε στο Reuters ότι η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις αγορές από την Τεχεράνη «ακόμη και σήμερα». «Το Ιράν είναι μία από τις βασικές πηγές εισαγόμενου πετρελαίου για την Tupras. Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια νέα κύρωση», όπως υποστήριξε. Για το 2012 Ιράν και Τουρκία υπέγραψαν νέα συμφωνία παροχής πετρελαίου μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων. Πέρυσι η Τουρκία αγόραζε ημερησίως 217.000 βαρέλια αργού ημερησίως, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου των εισαγωγών της. Ηταν ο έκτος μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν.

No comments :

Post a Comment