07/12/2011

Μεγάλο το πλήγμα για τη USAF η απώλεια του stealth UAV

Το μη επανδρωμένο αμερικανικό αερόχημα RQ-170 Sentinel βρίσκεται και επίσημα στα χέρια των ιρανικών δυνάμεων. Το παραπάνω έκαναν γνωστές πηγές του Πενταγώνου οι οποίες παραδέχθηκαν την απώλεια του stealth UAV λέγοντας πως το τελευταίο πετούσε κοντά στα σύνορα με το Ιράν, αλλά έχασαν την επαφή μαζί του. Το Ιράν ισχυρίζεται πως κατέρριψαν το αμερικανικό UAV, αλλά αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Αυτό που έγινε εξηγούν ήταν η απώλεια ελέγχου του UAV με αποτέλεσμα αυτό να προσγειωθεί ουσιαστικά στην "αγκαλιά" των Ιρανών και οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία για το παρουσιάσουν ως κατάρριψη. Όπως και να έχει πάντως, η ζημιά πως ένα από τα πλέον μυστικά UAV της αμερικανικής Αεροπορίας βρίσκεται στα χέρια των Ιρανών είναι μεγάλη.

Το RQ-170 έχει σχεδίαση stealth και ενσωματώνει ιδιαίτερα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και αυτό που φοβούνται τώρα οι Αμερικανοί είναι πως οι Ιρανοί με τη βοήθεια των Κινέζων θα προχωρήσουν στη γνωστή μέθοδο της αντιστρέψιμης μηχανικής για να δημιουργήσουν παρόμοια συστήματα. Το πλήγμα πάντως τόσο για το γόητρο της USAF όσο και για τα απόρρητα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ θεωρείται ως ιδιαίτερα μεγάλο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment