14/12/2011

Η διαβόητη Blackwater, έγινε… «Ακαδημία»!

Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να ασχολείται στοιχειωδώς με τις διεθνείς εξελίξεις που να μη θυμάται την εταιρία Blackwater της οποία τα έμμισθα ένοπλα στελέχη που παρείχαν προστασία σε στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ στις ανά τον κόσμο εμπλοκές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα στελέχη της εταιρίας, πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων στις ΗΠΑ και όχι μόνο, είχαν προκαλέσει σάλο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία αθώων πολιτών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού. Οι καταγγελίες οδήγησαν σε διώξεις και υποχρέωσαν την εταιρία να αλλάξει το όνομά της σε «Xe Services», το 2009, για να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς να βαρύνεται από τη σύνδεση του παλαιού ονόματος με ωμότητες και αγριότητες που ξεσήκωσαν θύελλα παγκόσμιων διαμαρτυριών.
Τον Δεκέμβριο του 2010, ο ιδρυτής της, Έρικ Πρινς, αποφάσισε και πούλησε την εταιρία σε επενδυτικό όμιλο, αντιλαμβανόμενος ότι η εικόνα που είχε η εταιρία και το πρόσωπό του ανά την υφήλιο αποτελούσε εμπόδιο αδύνατο να υπερκεραστεί. Ήρθε όμως η ώρα για την εταιρία να επιχειρήσει ένα καινούργιο ξεκίνημα το οποίο οδήγησε τους νέους ιδιοκτήτες να αλλάξουν ξανά το όνομά της, υιοθετώντας το όνομα ενός θεσμού που ίδρυσε ο Πλάτωνας στην Αρχαία Αθήνα: «Ακαδημία»! Και για την ακρίβεια «Academi»! 
 
Η εταιρία θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει εκ νέου άδεια λειτουργίας στο Ιράκ, με τον επικεφαλής της, Τεντ Ράιτ, να δηλώνει σε συνέντευξη προς τη Wall Street Journal, ότι στόχος της εταιρίας είναι να θεωρείται «βαρετή», εμμέσως δηλαδή να μην τραβά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της με τις πράξεις των εργαζομένων και των στελεχών της!
 

No comments :

Post a Comment