03/11/2011

Σε ρόλο «γέφυρας» Αφγανιστάν – Πακιστάν η Τουρκία

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΑΝ ΠΕΤΥΧΕΙ Η "ΓΕΦΥΡΩΣΗ" ΤΩΝ "ΓΕΦΥΡΑΙΩΝ" ΤΟΥΡΚΩΝ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΙΝΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΔΥΤΙΚΟΙ" ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ, ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ. ΠΑΡΑΝΟΙΑ...
ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΑΝ (ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ;) ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΡΑΒΙΝΟΙ-ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ; ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ...

Τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν προωθεί από χθες η Τουρκία με πρωτοβουλία του προέδρου Γκιουλ, στο πλαίσιο της φιλόδοξης περιφερειακής πολιτικής της και στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν, που αρχίζει τις εργασίες της σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ε.Ε., των χωρών της κεντρικής Ασίας, της Κίνας, του Ιράν, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Αραβικών Εμιράτων, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, της Ισλαμικής Διάσκεψης και του ΟΗΕ.
Βάσει του σχεδίου προσέγγισης Αφγανιστάν-Πακιστάν πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών, Χαμίντ Καρζάι και Αλί Ζαρντάρι, υπό την αιγίδα του κ. Γκιουλ, ενώ χωριστές συνομιλίες είχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, στρατηγοί σερ Μοχάμεντ Καρίμι και Ασφάκ Περβέζ Καγιάνι, παρόντος του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Οζέλ. Οι επαφές αυτές ήταν οι πρώτες μετά τη δολοφονία με βόμβα κρυμμένη σε τουρμπάνι του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν και επικεφαλής της προσπάθειας για συνεννόηση με τους Tαλιμπάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οπως προκύπτει από την κοινή συνέντευξη Τύπου των κ. Καρζάι και Ζαρντάρι, ναι μεν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία κοινού μηχανισμού για τη διερεύνηση της δολοφονίας του Ραμπανί, όμως ο Αφγανός πρόεδρος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέων ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Tαλιμπάν, διότι όπως εξήγησε «δεν είναι δυνατόν να συνομιλούμε με βομβιστές αυτοκτονίας, δεν συνομιλούμε με τους Tαλιμπάν, έως ότου έχουμε μια συγκεκριμένη διεύθυνση του συνομιλητή μας». «Μέχρι την ημέρα εκείνη, θα συνομιλούμε μόνο με τους αδελφούς μας στο Πακιστάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα», διευκρίνισε ο κ. Καρζάι.

Εστω και έτσι όμως, φαίνεται ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν θα γεφυρωθούν εύκολα, εφόσον ο πρόεδρος Καρζάι εξέφρασε και χθες την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο τρίτοι υπονόμευσαν την επιθυμία των Αφγανών για ειρήνη. Η δολοφονία του Ραμπανί, προσωπικότητας σεβαστής στο Αφγανιστάν και στο εξωτερικό, ήταν ίσως η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει όσον αφορά τις δύσκολες αφγανοπακιστανικές σχέσεις. Το Αφγανιστάν κατηγορεί τον γείτονά του ότι δεν διευκόλυνε τις έρευνες γύρω από τη δολοφονία και κυρίως τη Διακρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (ISS) ότι παρέχει υποστήριξη στους Tαλιμπάν ενώ προετοιμάζεται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2014. Το Πακιστάν διαμαρτύρεται ότι οι Πακιστανοί Tαλιμπάν της οργάνωσης ΤΤΡ χρησιμοποιούν το αφγανικό έδαφος ως βάση για να εξαπολύουν επιθέσεις στο πακιστανικό έδαφος. Σε όλον αυτό τον κυκεώνα μπορεί να προστεθεί και ο ρόλος της Ινδίας, που τα τελευταία χρόνια προσεγγίζει το Αφγανιστάν, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο Πακιστάν.

Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η τουρκική προσπάθεια προσέγγισης των δύο γειτόνων, ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατ’ εξοχήν αντικείμενο της σημερινής διεθνούς διάσκεψης στην Πόλη, δηλαδή η χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για τη δημιουργία μηχανισμού περιφερειακής ασφάλειας και συνεργασίας κατά τα πρότυπα του ΟΑΣΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, οι πιθανότητες άμεσης εφαρμογής του περιορισμένες λόγω αντιρρήσεων ορισμένων περιφερειακών χωρών, έλεγε χθες Τούρκος διπλωμάτης.

http://strategyreports.wordpress.com/2011/11/02/

No comments :

Post a Comment