Οι αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 0.6% κατά το φορολογικό έτος του 2012. Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας είπε, ότι το αίτημα για περισσότερα κονδύλια στις αμυντικές δαπάνες από τον επόμενο Μάρτιο, είναι αμετάβλητο και για το τρέχον έτος, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την στρατιωτική αναβάθμιση της Κίνας, και προσπαθεί να χαλιναγωγήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος. Το υπουργείο 'Άμυνας της Ιαπωνίας (ΥΑΙ) ανακοίνωσε ότι ζήτησε 4,69 τρις Γιεν από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού 2012/13, αύξηση 0,6 τοις εκατό από το πραγματικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Η λίστα από τα «ψώνια» του νέου έτους περιέχει 199 δις ¥, για την αγορά καταστροφέων, 565 τρις ¥ για την αγορά υποβρυχίων και τέσσερα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα F-4 Phantom.
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας το 2010, εκτιμήθηκε στα 5.459 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο αμυντικός προϋπολογισμός των 61 τρις δολαρίων, κάνει τις αμυντικές δαπάνες τις Ιαπωνίας να είναι στο 1.11% του ΑΕΠ. Η εφημερίδα Daily Yomiuri, καταγγέλλει ότι αυτή θα είναι η «10η συνεχόμενη χρονιά» της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Αν, οι δημοσιονομικές ρυθμίσεις του υπουργείου οικονομικών προχωρήσουν κανονικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τις αμυντικές δαπάνες στο επόμενο φορολογικό έτος, να μειωθούν κάτω από το επίπεδο του 2011, με αποτέλεσμα να είναι το 10ο έτος μειώσεων των αμυντικών δαπανών. Αυτό σημαίνει, ότι οι δαπάνες για την άμυνα θα έχουν συρρικνωθεί 5 τοις εκατό από το 2002.
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι αμυντικές δαπάνες στις γειτονικές χώρες, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η Ρωσία, για παράδειγμα, ξοδεύει 5,8 φορές του επιπέδου μιας δεκαετίας πριν, και η Κίνα ξοδεύει 3.7 περισσότερο από αυτές που έκανε 10 χρόνια πριν. Ο στρατός της Κίνας εκσυγχρονίζεται ταχέως, και η επέκταση των δραστηριοτήτων της, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε όλη την Ασία. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος Εθνικής Άμυνας, που ανακοινώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, το έθνος πρέπει να ενισχύσει την «δυναμική των αμυντικών δυνατοτήτων» του, και να δίνει μεγαλύτερη σημασία στην υπεράσπιση των υδάτων, στα ανοιχτά των θαλασσών της νοτιοδυτικής Kyushu.
Οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες που γίνονται κάθε έτος, έχουν επιφέρει μια πληθώρα δυσμενών επιπτώσεων, κυρίως επειδή ένα μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών, είναι στις λεγόμενες υποχρεωτικές δαπάνες. Αυτές περιλαμβάνουν το προσωπικό και το κόστος εφοδιασμού με τρόφιμα, τα οποία αντιπροσωπεύουν, περισσότερο από 40% του συνόλου του προϋπολογισμού για την άμυνα. Ο «προϋπολογισμός αλληλεγγύης» για την κάλυψη, των δαπανών των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που σταθμεύουν στην Ιαπωνία, Και πολύχρονες τμηματικές πληρωμές για συμβάσεις εξοπλισμών.
Αμυντικοί προϋπολογισμοι τω άλλων χωρών (τιμές 2009).
Χώρα - Δαπάνες - ΑΕΠ
Ιαπωνία - 61 δις USD - 1,1%
ΗΠΑ - 688 δις USD - 4,7%
Ρωσία - 52 δις USD - 4,3%
Κίνα - 114 δις USD - 2,2%
Νότια Κορέα - 24 δις USD - 2,9%
Βόρεια Κορέα - 8,77 δις USD - 22%
Ην. Βασίλειο - 57,9 δις USD - 2,7%
Γαλλία - 61 δις USD - 2,5%
Ινδία - 35,8 δις USD - 2,8%
No comments :
Post a Comment