26/10/2011

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΤΑ ΟΡΚΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κάνοντας την αρχή πριν από ένα μήνα περίπου με τις πρώτες εμπλοκές ύστερα από ένα χρόνο, συνεχίζοντας με υπερπτήσεις στις 18 Οκτωβρίου, με νυκτερινές παραβιάσεις εχθές. Έτσι σήμερα δεν επιστράτευσε τους κλασικούς σχηματισμούς των 8 και 12 μαχητικών, αντίθετα κινητοποίησε ένα CN-235MPA και ένα S-70 για να πραγματοποιήσει 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=26265&Itemid=141

Νυκτερινή επιχείρηση διείσδυσης στο Αιγαίο πραγματοποίησε χθες για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ). Συγκεκριμένα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 απογειώθηκαν από το Μπαλίκεσιρ λίγα λεπτά πριν τις 20.00 και μπήκαν στο Αιγαίο στις 20.00 το βράδυ και ενώ το σκοτάδι είχε σκεπάσει το Αρχιπέλαγος από τις 18.34 που είχαμε την δύση του ήλιου. Παρέμειναν μισή ώρα μέσα στη νύχτα το κεντρικό Αιγαίο, παρά την παρουσία ελληνικών μαχητικών που είχαν σπεύσει σε αναχαίτισή τους.

Τα ελληνικά μαχητικά (Mirage 2000-5) απογειώθηκαν εσπευσμένα από την Τανάγρα και την Σκύρο, για πρώτη φορά σε νυχτερινή αποστολή αναχαίτισης εδώ και χρόνια. Οι πιλότοι των Mirage 2000 στηρίχτηκαν στο κατά πολύ ανώτερο ραντάρ τους το RDY –σε σχέση με αυτό των τουρκικών αεροσκαφών F-16 Block 40 & 50- αλλά και φυσικά στο προηγμένο πιλοτήριο που προσδίδει προηγμένη αντίληψη τακτικής κατάστασης μέσα στην νύχτα στο γαλλικό μαχητικό σε σχέση με το F-16 για να "λοκάρουν" τα τουρκικά μαχητικά τα οποία πσοπάθησαν μάταια να σπάσουν τον εγκλωβισμό των Mirage.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ εκτιμούσαν ότι οι Τούρκοι "Μάλλον δοκιμάζουν τα συστήματα NVG που διαθέτουν ΑΝ/ΑVS-9 και που χρησιμοποιούνται στα F-16 (200 κομμάτια έχουν πάρει οι Τούρκοι και εντάσσονται στο και στο πρόγραμμα αναβάθμισης CCIP των F-16) έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για την εμπλοκή τους σε νυκτερινές αερομαχίες. Εσχάτως παρατηρούμε ότι εμπλέκονται σε πιο περίπλοκα σενάρια απ'ότι στο παρελθόν...". Η χθεσινή επιχείρηση των τουρκικών μαχητικών, έχει δημιουργήσει ανησυχία σε ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, αφού όλοι ξέρουν ότι αν επιχειρηθεί νυκτερινό κτύπημα θα γίνει αφ'ότου ο ήλιος θα έχει πέσει...
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=26253&Itemid=139

No comments :

Post a Comment