24/10/2011

Θρίαμβος και πάλι των εθνικιστών στην Ελβετία

svphandsΟι Ελβετοί ψηφοφόροι εκτίμησαν την ανυποχώρητη στάση του Κόμματος του Λαού (SVP) στα θέματα της μετανάστευσης και της προστασίας της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας και στις ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας τους και του δίνουν και πάλι την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι δεν καταφέρνουν καν να αγγίξουν σύμφωνα τουλάχιστον με τα exit polls, ούτε το 20%. Το Κόμμα του Ελβετικού Λαού, παρά την αποχώρηση κάποιων στελεχών του το 2008 (που δημιούργησαν τους Συντηρητικούς Δημοκράτες, που μπαίνουν και αυτοί στη Βουλή), διατηρεί στο ακέραιο τις δυνάμεις του, καθώς σε μια χώρα όπου το 25% των κατοίκων είναι αλλοδαποί, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2007, το εθνικιστικό SVP είχε αποσπάσει ποσοστό της τάξης του 28,9%. Πρώτο κόμμα είχαν αναδειχθεί οι εθνικιστές και το 2003, με ποσοστό της τάξης του 26,6%, κάτι που αναδεικνύει και τη διαχρονική δημοφιλία που απολαμβάνουν. Σημειώνουμε ότι οι Ελβετοί εθνικιστές κέρδισαν το δημοψήφισμα κατά των μιναρέδων το 2009, αλλά και εκείνο υπέρ της απέλασης αλλοδαπών, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αίσθηση προκάλεσαν οι αφίσες των εθνικιστών, όπως εκείνη με μαύρα χέρια να απλώνονται για να πιάσουν ελβετικά διαβατήρια, εκείνη που έδειχνε κοράκια να κατασπαράζουν την ελβετική σημαία αλλά και εκείνη που έδειχνε ένα πλήθος μαύρων να περπατούν πάνω στην ελβετική σημαία και με τη φράση «σταματάμε τη μαζική μετανάστευση». 

Τα ποσοστά της κεντροδεξιάς έδειξαν για άλλη μια φορά πτωτική τάση, ενώ ενισχυμένοι κατά 3-4% εμφανίζονται βάσει των exit polls και οι Οικολόγοι, οι οποίοι βάσισαν την εκστρατεία τους στην άρνηση της πυρηνικής ενέργειας. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, μιας και οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν δια του ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά, θα δοθούν στη δημοσιότητα νωρίς σήμερα το πρωί.

http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9336

No comments :

Post a Comment