18/10/2011

Τουρκοαζερική συνεργασία στην πολεμική βιομηχανία

Σύμφωνα με τον διευθυντή της SSM η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή από την πολεμική βιομηχανία του Αζερμπαϊτζάν του νέου επιθετικού τυφεκίου τουρκικής σχεδίασης, ενός νέου τουρκικού όλμου των 120 χλστ και του υπό ανάπτυξη ελαφρού πυροβόλο των 105 χλστ. Από την άλλη πλευρά η τουρκική βιομηχανία θα λάβει την άδεια κατασκευής του τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτή των 12,7 χλστ Istiqlal που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει η πολεμική βιομηχανία του Αζερμπαϊτζάν. Αυτήν την περίοδο σύμφωνα με τον Bayar προωθείται στο Αζερμπαϊτζάν η άδεια παραγωγής των ρουκετών των 107 χλστ και 122 χλστ καθώς και η κατασκευή του πολλαπλού εκτοξευτή ρουκετών Sakaraya τουρκικής σχεδίασης.
Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε την ανάγκη τουρκοποίησης όλων των υποσυστημάτων ενός οπλικού συστήματος που παράγεται στην Τουρκία φέρνοντας σαν παράδειγμα την πώληση του αυτοκινούμενου πυροβόλου Firtina στο Αζερμπαιτζάν όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω της απαγόρευσης πώλησης από ευρωπαίους προμηθευτές στο Αζερμπαϊτζάν ευρωπαϊκής κατασκευής υποσυστημάτων που έχουν ενσωματωθεί στο αυτοκινούμενο πυροβόλο. Επιπλέον ο Murat Bayar αποκάλυψε ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συζητούν το ενδεχόμενο συνεργασία στην ανάπτυξη και κατασκευή του νέου άρματος μάχης Altay και το επιθετικό ελικόπτερο T-129. Παράλληλα ο Bayar δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας και στον τομέα της ανάπτυξης αντιαεροπορικών συστημάτων έναν τομέα που η τουρκική πολεμική βιομηχανία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δώσει μεγάλη σημασία και έχει λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη νέων συστημάτων.

Ερωτώμενος για το ποσοστό κάλυψης των τουρκικών αναγκών σε οπλικά συστήματα από την εγχώρια βιομηχανία ο Bayar αποκάλυψε ότι αυτό έφτασε το 2010 στο 53% όταν ο στόχος ήταν το 50%. Στόχος όπως δήλωσε ο διευθυντής της SSM είναι η κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια βιομηχανία και σε δεύτερη φάση οι εξαγωγές που το 2011 προβλέπεται να φτάσουν τα 1 δις δολάρια. Μεταξύ των χωρών που ο Bayar θεωρεί ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία θα μπορούσε να έχει παρουσία είναι το Τουρκμενιστάν όπου τα ναυπηγεία Dearsan έλαβαν πρόσφατα παραγγελία ύψους 55 εκατ. ευρώ για δύο περιπολικά κλάσης YTKB-400, το Καζακστάν και η Γεωργία όπου τα ναυπηγεία Yonka Onuk πώλησαν δύο ταχύπλοα περιπολικά σκάφη στο Ναυτικό της χώρας.

Σχετικά με την τουρκο-ισραηλινή κρίση και τις επιπτώσεις αυτής στην τουρκική πολεμική βιομηχανία και στα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Bayar ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία μπορεί αυτόνομα πια να αναπτύξει και να κατασκευάσει πληθώρα οπλικών συστημάτων που είναι καλύτερα και φθηνότερα από τα ισραηλινά, ενώ όπως επισημαίνει τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο χωρών είχε περιοριστεί για αυτό το λόγο. Με απλά λόγια η Τουρκία αφού είχε απορροφήσει την αναγκαία για αυτή τεχνογνωσία από το Ισραήλ δεν το χρειαζόταν άλλο πια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment