17/10/2011

Ανταρσία κουρδικής πόλης κατά της Βαγδάτης

Χιλιάδες Κούρδων του Βορείου Ιράκ διαδήλωσαν στην πόλη Κχανακίν την Κυριακή με αίτημα την ύψωση της σημαίας του Κουρδιστάν στα κυβερνητικά κτίρια. Το συγκεκριμένο γεγονός παρουσιάζει με τον πλέον καταφανή τρόπο το πρόβλημα που επιτείνεται σε περιοχές οι οποίες θεωρούνται, για την ώρα, «αμφισβητούμενες» μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις περιοχές των Κούρδων και των Αράβων στα βόρεια της χώρας, με επίκεντρο φυσικά το γνωστό θέμα του Κιρκούκ. Η συγκεκριμένη πόλη της Κχανακίν βρίσκεται στην επαρχεία Ντιγιάλα η οποία και ελέγχεται από τη Βαγδάτη και όχι από το Ερμπίλ. Η περιοχή βρίσκεται 140 μόλις χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Για την ώρα η Βαγδάτη ακολουθεί σκληρή στάση με των Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ-Μάλικι να έχει διατάξει την απομάκρυνση κάθε κουρδικού συμβόλου από τα δημόσια κτήρια της πόλης, η αντίδραση όμως των Κούρδων της περιοχής δεν έχει επιτρέψει στις αρχές την εκτέλεση της συγκεκριμένης διαταγής. Οι Κούρδοι της περιοχής ουσιαστικά έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα μαγαζιά τους ενώ σε κάθε στέγη κυματίζει η σημαία του Κουρδιστάν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ακόμα και τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτών της… αστυνομίας κυκλοφορούν με την σημαία του Κουρδιστάν ανηρτημένη.

Από την πλευρά μας για ακόμα μία φορά να σημειώσουμε πως «το ποτάμι πλέον δε γυρίζει πίσω» ειδικά στο Βόρειο Ιράκ, όσο ποιο γρήγορα το δεχτούν κάποιοι αυτό τόσο ποιο ειρηνική θα γίνει η μετάβαση προς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο άμεσο μέλλον. 

http://www.defence-point.gr/news/?p=23488

No comments :

Post a Comment