Αμερικανική μελέτη επισημαίνει ότι οι κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις αντικατέστησαν τα βαλλιστικά βλήματα υγρών καυσίμων CSS-2 με τα βλήματα στέρεων καυσίμων CSS-5 εμβέλειας 2150 χλμ. Αυτό συνιστά απειλή έναντι της Ινδίας. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και την συνεχόμενη ένταση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιπρόσθετα όπως αναφέρει η μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας η Κίνα κατασκευάζει νέο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία το οποίο αν και αποσκοπεί βασικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής θα μπορούσε να συμβάλει στην υποστήριξη πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Τμήμα ειδήσεων defencenetΗ Κίνα διαψεύδει το Πεντάγωνο ως προς την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της
Η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο επιδιώκει να βελτιώσει το πυρηνικό οπλοστάσιό του και να αναπτύξει τη ναυτική ισχύ του, είναι «εντελώς αβάσιμη», ανακοίνωσε την Παρασκευή το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας. Η έκθεση αυτή «υπερβάλλει» σε ό,τι αφορά στις απειλές του Πεκίνου εναντίον της Ταϊβάν, εκτιμά παράλληλα το υπουργείο, αν και ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας σημείωσε μεγάλη αύξηση το 2011. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα" είχε ήδη κατηγορήσει χθες τις ΗΠΑ για «ανάμειξη» μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης. Το ντοκουμέντο αυτό αποτελεί «ανάμειξη στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις», «παραποιεί τα γεγονότα» και διατυπώνει «αβάσιμες εικασίες», είχε υποστηρίξει το πρακτορείο. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, ο μεγαλύτερος του κόσμου, τηρεί άκρα μυστικότητα σχετικά με τα στρατιωτικά προγράμματά του, τα οποία ευνοούνται από μια οικονομική ανάπτυξη περίπου 10%. Το Πεκίνο σπεύδει να καλύψει την υστέρησή του έναντι της Ουάσινγκτον και της Μόσχας και εκσυγχρονίζει με μεγάλα βήματα τις χερσαίες, τις αεροπορικές και τις ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις του.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του προς το Κογκρέσο σχετικά με τη στρατιωτική ισχύ και το περιβάλλον ασφαλείας της Κίνας (Military and Security Developments Involving the PRC 2011). Η έκθεση του Πενταγώνου προβλέπει επίτευξη ικανότητας προβολής ισχύος και διεξαγωγής επιχειρήσεων υψηλής έντασης από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αμερικανικές ανησυχίες για την υπέρμετρη αναβάθμιση της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος. Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας απασχολούν κατά προτεραιότητα τους επιτελείς του Πενταγώνου, σύμφωνα με τους οποίους το Πεκίνo δαπάνησε $160 δισ. για τις ένοπλες δυνάμεις της και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα το 2010. Το ποσόν αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που ανακοινώνει επισήμως το Πεκίνο αλλά κατά πολύ μικρότερο από τα $700 δισ. που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για την άμυνά τους την ίδια περίοδο.
Ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης είναι η πρόβλεψη για ένταξη του υπό ναυπήγηση νέου αεροπλανοφόρου στο κινεζικό στόλο μέχρι το 2015 αλλά και η αδυναμία επίτευξης αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος J-20 Chengdum προ το 2018. Ιδιαίτερη ανησυχία στο Πεντάγωνο φαίνεται πως προκαλεί η ανάπτυξη του βαλλιστικού βλήματος κατά στόχων επιφανείας DongFeng-21D, οι βελτιωμένες ικανότητες κυβερνοπολέμου και το Δόγμα της «διαστημικής κυριαρχίας». Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την έκθεση «αντιπροσωπευτική ψυχροπολεμικής σκέψης», υπογραμμίζοντας ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει κατ’ εξοχήν ειρηνική αποστολή που δεν υπερβαίνει την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εμφάνισης της Κίνας ως απειλητικής δύναμης.
http://www.strategyreport.gr/?p=14218Ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης είναι η πρόβλεψη για ένταξη του υπό ναυπήγηση νέου αεροπλανοφόρου στο κινεζικό στόλο μέχρι το 2015 αλλά και η αδυναμία επίτευξης αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος J-20 Chengdum προ το 2018. Ιδιαίτερη ανησυχία στο Πεντάγωνο φαίνεται πως προκαλεί η ανάπτυξη του βαλλιστικού βλήματος κατά στόχων επιφανείας DongFeng-21D, οι βελτιωμένες ικανότητες κυβερνοπολέμου και το Δόγμα της «διαστημικής κυριαρχίας». Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την έκθεση «αντιπροσωπευτική ψυχροπολεμικής σκέψης», υπογραμμίζοντας ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει κατ’ εξοχήν ειρηνική αποστολή που δεν υπερβαίνει την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εμφάνισης της Κίνας ως απειλητικής δύναμης.
No comments :
Post a Comment