08/08/2011

Ζητούνται απαντήσεις…

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ 7 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ.

1. Με βάση τα παρόντα και δρομολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και της Τουρκίας πότε προβλέπεται να φτάσει ο συσχετισμός δυνάμεων των δύο κρατών σε σημείο που να μπορεί η Τουρκία να επιτεθεί στην Ελλάδα με σημαντική πιθανότητα επίτευξης των στόχων της; Δηλαδή εισβολή στον Έβρο, απόβαση σε νησί/νησιά, επίθεση στην Κύπρο.

2. Αραβική άνοιξη και Κουρδικό. Τις προάλλες ο Αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, επισκέφτηκε εσπευσμένα τη Συρία. Πιστεύετε πως οι εξεγέρσεις και γενικότερα η αραβική άνοιξη θα φέρουν εξελίξεις στο Κουρδικό; Πόσο μακριά είναι η μέρα ίδρυσης ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν;

3. Πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, μίλησε για επιστροφή στις γραμμές του 1967. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Τουρκία. Το Ισραήλ δείχνει απομονωμένο και με μια αραβική άνοιξη σε εξέλιξη. Πόσο εύθραστη είναι τελικά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ποιο το μέλλον στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ;

4. Η Τουρκία για πολλούς είναι η χώρα “κλειδί” για τις ΗΠΑ. Θεωρούν τη στάση της υποκριτική σχετικά με το ρόλο ηγέτη που προσπαθεί να διαδραματίσει στον Ισλαμικό κόσμο και πως είναι πιο κοντά από ποτέ με τις ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη σας ισχύει αυτό;

5. Το ανάποδο της τέταρτης ερώτησης. Πολλοί θεωρούν πως ο διαμελισμός της Τουρκίας έχει ήδη δρομολογηθεί από ΗΠΑ και Ισραήλ με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους των Κούρδων που ωστόσο θα ξεκινήσει να υλοποιείται μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Κατά τη γνώμη σας έχει βάση το συγκεκριμένο σενάριο;

6. Υπάρχει περίπτωση η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν να βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα, με την έννοια του κάτι σου πήραμε - κάτι σου δίνουμε (Τουρκία).

7. Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας δείχνουν να βαδίζουν σε καλό δρόμο. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σημείο “κλειδί” που μπορεί να χαλάσει σε δραματικό επίπεδο τις σχέσεις των δύο χωρών; π.χ. ο Καύκασος;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
1) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ 0,3% ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ.

2) Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ. ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

3) ΣΤΙΣ Η.Π.Α ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΔΥΟ (ΚΥΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5-7 ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ) ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΦΑΤΡΙΕΣ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ. Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Η ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΦΑΤΡΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ.

4) ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΑΙΣΙΟ. Η ΦΑΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ..ΚΙΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ "ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ" ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ.

5) ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΟΜΑΔΟΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α ή ΑΝ ΤΕΛΙΚΩΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΔΥΣΗ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ.

6) ΝΑΙ ΑΝ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΤΟΥΡΚΕΛΛΑΔΑ" ή ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΟΙ Η.Π.Α.Μ (ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ) ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΩΛΟΒΟΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΙΔΙΑ ΦΑΤΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗΝ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ.

7) ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΗ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ "ΔΥΣΗ" ΑΡΑ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΒΡΑΧΥΒΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ.

*ΚΥΡΙΕ ΚΑΠΟΥΤΣΗ, Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ή ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΥΤΕ. ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ.

*Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Η ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΖΩΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΤΩΝ "ΔΥΤΙΚΩΝ" ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ. Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΔΙΔΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

*Η "ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ" ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ. Η ΚΙΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ. Η ΚΙΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΧΩΡΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ.

No comments :

Post a Comment