26/05/2011

ΧΡΕΟΣ: Πρώτα θετικά σημάδια ευρωπαϊκής αλλαγής ;;;

Τα θετικά σημάδια έρχονται από τη συνέντευξη που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, στην γερμανική ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Η συνέντευξη φαίνεται να μην είναι τυχαία και στέλνει κάποια μηνύματα αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι οι ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο της μέχρι σήμερα προσέγγισης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει τις μεθόδους βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρει στη συνέντευξη ο Σόιπμπλε, και επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο. «Δεν έχουμε εξετάσει όλα τα σενάρια βοήθειας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας το πιο σημαντικό: «Η δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της δεν αρκεί για την επίλυση του προβλήματος». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία «θα είχε πολύ πιο δραματικές συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers»και πως «δεν υπάρχει προηγούμενο στάσης πληρωμών χώρας που βρίσκεται εντός νομισματικής ένωσης».
Ο Σόιμπλε αναφέρεται στην ανάγκη να προστεθεί στην εξίσωση και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή διάσταση και αυτό είναι ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό σημείο στη συνέντευξή του. Η θέση αυτή δικαιώνει την επιμονή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθείται, ενώ και η επί δίωρο συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του κόμματος με την τρόικα δείχνει να έχει παράξει αποτελέσματα. Το ελληνικό χρέος πλέον πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα, ΟΧΙ απλώς οικονομικό, το οποίο χρήζει γενναίας πολιτικής αντιμετώπισης, αυτό που έχει επικρατήσει στη διεθνή ορολογία να αποκαλείται «statesmanship», προβλήματα που ουδέποτε έκαμπταν τις ηγεσίες που παρήγαγε στο παρελθόν η Ευρώπη και όλοι πλέον λησμονούν: Ντε Γκολ, Αντενάουερ, Σουμάν, Κολ, Μιτεράν, Ζακ Ντελόρ… ηγέτες που έφτιαξαν την Ευρώπη ως υπολογίσιμο παράγοντα της διεθνούς σκηνής. Αντιθέτως, οι σημερινές ηγεσίες αρνούνται να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη ως γεωπολιτική οντότητα είναι αυτό που θεωρούν την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το πρόβλημα…

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES μια εφημερίδα η οποία συχνά χαράζει πορεία, περνάει γραμμή στα οικονομικά ζητήματα της ηπείρου, όπου η πρόταση είναι πραγματικά ρηξικέλευθη. Κάτι υπάρχει στο παρασκήνιο, μετά βεβαιότητας. Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στηθεί ξανά στα πόδια της και να συνειδητοποιήσει ότι το αδιέξοδο πρόβλημα το αντιμετωπίζει μια χώρα που αντιπροσωπεύει μόλις το 1,6-1,7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ σχεδόν το σύνολο των χωρών αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους με νούμερα τα οποία πέραν του ότι προκαλούν προβληματισμό ως ποσοστά, στις απόλυτες τιμές τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και εφιαλτικά.

ΠΗΓΗ: defence-point

No comments :

Post a Comment