07/04/2011

Τουρκική λεκτική επίθεση κατά της Νοτίου Κορέας...

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΡΕΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, ΤΗΝ ΚΙΝΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΚΡΥΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ "ΣΚΥΛΑΚΙ" ΤΗΣ. ΟΤΑΝ ΑΝΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΟΚΟΡΕΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟΤΕ ΤΟ "ΣΚΥΛΑΚΙ" ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΝΑ ΓΑΥΓΙΖΕΙ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΔΡΩΝΤΑΣ ΩΣ ΚΑΤ'ΟΝΟΜΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΤΟΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.
ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ. ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.

Κάτι δείχνει να μην πηγαίνει και πολύ καλά το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της Τουρκία με τη Νότια Κορέα, το οποίο δεν είναι άσχετο της γεωπολιτικής πραγματικότητας. Επιθετικός ήταν ο υπουργός επενδύσεων της Τουρκίας κατά της Νοτίου Κορέας, έπειτα από την απόφαση της Hyundai να μην προχωρήσει σε επενδύσεις αν δεν υπάρξει νομοθεσία που να τις διευκολύνει. Ο Τούρκος υπουργός Επενδύσεων, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ήταν άκρως επιθετικός προς τη Νότια Κορέα λόγω των δήλωσης του προέδρου της Hyundai, ότι η εταιρεία δε θα προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις στην Τουρκία αν δεν υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο υπουργός χάνοντας την ψυχραιμία του δήλωσε ότι κανείς δε μπορεί να κοροϊδέψει την Τουρκία και το πιο εντυπωσιακό ήταν όταν σε κατάσταση... παράκρουσης – προφανώς, αλλιώς δεν εξηγείται η συμπεριφορά, ενέπλεξε και την Ιστορία του πολέμου στην Κορέα!


Συγκεκριμένα τόνισε με εμφανή εκνευρισμό ότι η Ν. Κορέα είναι σύμμαχος και φίλη για πολλά χρόνια, ότι η Τουρκία άφησε μάρτυρες στο έδαφός κι ότι οι Τούρκοι σκοτώθηκαν για την ανεξαρτησία της! Τέλος, δήλωσε ότι η Ν. Κορέα ξεχνάει τι έχει κάνει η Τουρκία γι’ αυτήν κι ότι απαιτεί συμβιβασμούς που δε μπορεί να λάβει από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη στη Νικομήδεια (Ίζμιτ) λειτουργεί το μεγαλύτερο εκτός Ν. Κορέας εργοστάσιο της εταιρείας. Ο πρόεδρός της, Στηβ Γιανγκ, ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για πιθανές επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το μόνο δικαιολογητικό για τον υπουργό Επενδύσεων της Τουρκίας είναι ότι αν μη τι άλλο έχει πάρει τον ρόλο του... πατριωτικά, σε αντίθεση με τους Έλληνες υπευθύνους, οι οποίοι συνεχώς ανακοινώνουν επενδύσεις που δεν υλοποιούνται...

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και στο παρελθόν από το «defencepoint.gr» η άμυνα της Νότιας Κορέας εξαρτάται απολύτως από τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι φανερά δυσαρεστημένες με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Αφού πρώτα υπενθυμίσουμε ότι οι Νοτιοκορεάτες και Τούρκοι είχαν εμβαθύνει πολύ τη σχέση τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών οι ΗΠΑ έλαβαν πρόσφατα πρωτοβουλία ώστε το Ισραήλ να εξοπλίσει του Νοτιοκορεάτες με προηγμένο πυραυλικό σύστημα για την προστασία των νήσων την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικεί η σταλινική Βόρεια Κορέα. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να επεκτείνουν σημαντικά τη δράση τους στην εξοπλιστική αγορά της Νότιας Κορέας και να εμβαθύνουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν υπερβολή να συμπεράνει κανείς ότι το Ισραήλ τείνει αν εκτοπίσει – αντικαταστήσει την Τουρκία στην κορεατική χερσόνησο, με τις ευλογίες των Αμερικανών. Όπως είχαμε αναρωτηθεί και στο παρελθόν όταν είχε προκύψει η εν λόγω είδηση, δυνατόν να μην διέθετε η αμερικανική αμυντική βιομηχανία λύσεις ώστε να τις προσφέρουν στους Νοτιοκορεάτες και να επωφεληθούν οι ίδιες οι ΗΠΑ από το κονδύλι που καταβλήθηκε;

Το επιχείρημα είναι ότι το τελευταίο διάστημα συνεχώς καταγράφονται τριβές στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Νότιας Κορέας, οι οποίες πιθανότατα δεν είναι άσχετες με το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό περιγράφτηκε παραπάνω. Με απλά λόγια η αποστασιοποίηση της Τουρκίας από τη Δύση έχει επιπτώσεις στην αμερικανική ανοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων με χώρες συμμάχους. Εάν όμως αυτή η παρατήρηση ισχύει, τότε και η νέα σύγκρουση με αφορμή τις δραστηριότητες της Hyundai, επίσης ερμηνεύεται με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις. Κατά συνέπεια, δεν θα μας εκπλήξει ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας με το τουρκικό κράτος που θα μπορούσε να φθάσει μακροπρόθεσμα μέχρι του σημείου της αποχώρησης από τη χώρα. Επίσης, δεν μας εκπλήσσει ούτε ο εκνευρισμός του Τούρκου υπουργού. Διαφορετικά, η αναφορά στον πόλεμο της Κορέας ακούγεται πολύ... ξεκάρφωτη!
ΠΗΓΗ: defencepoint

No comments :

Post a Comment