10/04/2011

Αμυντικό σύμφωνο Σερβίας – Γαλλίας

Ιδιαιτέρως δραστήρια αποδεικνύεται η γαλλική διπλωματία στην περιοχή των Βαλκανίων, ενδεχομένως διαβλέποντας ανακατατάξεις στο προσεχές μέλλον.Η αμυντική συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δυο χώρες δεν εντυπωσιάζει με το περιεχόμενό της, ωστόσο, η συμβολική της αξία είναι τεράστια. Οι μνήμες από τη δυτική επίθεση εναντίον της Σερβίας δεν έχουν σβήσει ακόμη στο υποσυνείδητο των Σέρβων, ωστόσο, από το 1999 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η Σερβία δεν θεωρείται πλέον από κανέναν ως «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης ενώ, αντιθέτως, οι τότε αντίπαλοί της Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου εξελίσσονται σε μια πρώτης τάξεως «μαύρη τρύπα» στον τομέα της ασφάλειας στα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της «στενοκεφαλιάς» η οποία κατατρύχει τη Δύση, με προεξάρχουσα χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, και την κακοποίηση της έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ένα τελευταίο παράδειγμα, αποδεικνύεται ότι η τραυματική εμπειρία της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Σαμάνθα Πάουερ – σύμβουλος επί θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC) – στο πόλεμο της Βοσνίας, την οδήγησε να πιέσει τον Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλάι των Γαλλο-βρετανών οι οποίοι είχαν βέβαια εντελώς διαφορετικές… ανησυχίες και στρατηγική στόχευση. Με τον τρόπο αυτό τον οδήγησε σε ένα ακόμη μεγαλοπρεπές λάθος. Τι κι αν η CIA και ο υπουργός Άμυνας, αλλά και η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν αντίθετη άποψη. Επικράτησε η γνώμη της… ευαίσθητης κυρίας της αμερικανικής κυβέρνησης, συνεπικουρούμενης από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και την πρέσβειρα στον ΟΗΕ, την πανθμολογούμενα υψηλότατης ευφυΐας, Αφροαμερικανίδας, Σούζαν Ράις.

Τουλάχιστον, τώρα που αντιλήφθηκαν οι Γάλοι τι ακριβώς διαδραματίζεται στα Βαλκάνια και το ποιοι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της Δύσης, ας φροντίσουν να πιέσουν για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία τόσο περιμένουν μέσα στο 2011 οι γείτονές μας.
ΠΗΓΗ: defencepoint

No comments :

Post a Comment