28/04/2011

Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ... ΕΠΕΤΕΥΧΘΕΙ: 0,3% ΤΟΥ Α.Ε.Π ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ο προϋπολογισμός του δεκαπενταετούς προγράμματος θα είναι μειωμένος σε ποσοστό ως και 70% σε σχέση με το 10ετές ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2006-2015 που καταργείται. Με τη νέα ετήσια οροφή πληρωμών στα 850 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό δεν θα υπερβαίνει το 0,3% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
- Η ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΗ ΑΥΤΗ ΔΑΠΑΝΗ, ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ (ΝΑΤΟ).
- ΔΕΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ, ΕΝΑΝΤΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΩΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 15 ΕΤΩΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ.
- Η ΕΛΛΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΧΩΡΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ, ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ, ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.
- ΜΟΛΙΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ, ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΕΧΕΤΕ.
- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10% ΤΟΥ Α.Ε.Π ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΘΕΙ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ) ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΞΙ ΕΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΟΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ.

Υ.Γ : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΕ, ΤΗ Ν.Δ ΩΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟ-ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΑΠΛΩΣ Η ΜΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ. ΘΕΛΟΥΜΕ-ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝΟΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

"Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται άμεσα στην Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μεταφορά στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2009/81/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συμβάσεις προμηθειών έργων και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε πως η Βουλή καθίσταται πλέον το πλήρως και απολύτως αρμόδιο όργανο για όλες τις διαδικασίες αμυντικών πρωτοβουλιών, από την έναρξη της διαδικασίας έως και την κατακύρωση κάθε προμήθειας. Οι εγγυήσεις διαφάνειας, που περιλαμβάνουν το διαρκή έλεγχο της Βουλής και τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα ισχύουν όχι μόνο για τις συμβάσεις που εμπίπτουν στην Οδηγία αλλά και για κάθε άλλου είδους συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στην κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και στην εφαρμογή των κριτηρίων που απορρέουν από την αρχή της ασφάλειας του εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την εθνική αμυντική βιομηχανική πολιτική η οποία θα αποφασιστεί σύμφωνα με το νέο νόμο από το ΚΥΣΕΑ, μετά από γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αλλά ως προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και ιδίως με τους φορείς της αμυντικής βιομηχανίας.

Με την ευκαιρία ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο δεκαπενταετές Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι μειωμένος κατά ποσοστό 70% σε σχέση με το δεκαετές ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2006-2015 που καταργείται. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως σύμφωνα με τον μεσοπρόθεσμο αυτό σχεδιασμό και χωρίς να θίγεται σε τίποτε η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η ετήσια οροφή πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα υπερβαίνει τα 850 εκατ. Ευρώ δηλαδή το 0,3% του ΑΕΠ περίπου, κάτι που συνιστά από μόνο του μία εγγύηση εκλογίκευσης και διαφάνειας, καθώς οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και τελικά το ΓΕΕΘΑ έκαναν πάρα πολύ προσεκτικές και καλά στοχευμένες επιλογές μέσα από την αξιοποίηση και όλων των υφισταμένων οπλικών συστημάτων. Άλλωστε, ο σημαντικότερος παράγοντας και το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το έμψυχο δυναμικό, το καλά εκπαιδευμένο και αξιόμαχο στρατιωτικό προσωπικό, το φρόνημα του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία".

Τμήμα ειδήσεων defencenet

ΣΧΕΤΙΚΟ: http://isxys.blogspot.com/2010/12/blog-post_2697.html

No comments :

Post a Comment