28/01/2011

Απόφαση-ανάσα για τις εξοπλιστικές δαπάνες από την Eurostat

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΑΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...ΑΛΛΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ. Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗ ΜΕΘΟΡΕΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.

Μια πολύ σημαντική απόφαση, καθοριστική θα λέγαμε για τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες έλαβε πριν από λίγο η Eurostat: Όπως αναφέρουν πηγές του defencenet.gr από τις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε να εγγράφονται στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος των χωρών που παρέχουν στήριξη σε ένα άλλο κράτος μέλος οι εγγυήσεις διμερών δανείων, οι οποίες χορηγούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μηχανισμού ύψους 440 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά και στον άλλο Μηχανισμό, που συστάθηκε για την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να επεκταθεί και στις χρηματοδοτήσεις που γίνονται με εγγύηση του δημοσίου των χωρών της ευρωζώνης, όπως π.χ. στις γαλλικές φρεγάτες FREMM για τις οποίες το ποσό των 3,5 δισ. με το οποίο χρηματοδοτούν οι γαλλικές τράπεζες το όλο επενδυτικό πρόγραμμα, έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Μιά αντίστοιχη πρόταση γερμανικής εταιρείας σε άλλο πρόγραμμα που έχει πετύχει από αγγλικές τράπεζες επιτόκιο 5% θα έχει την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου. Όλα αυτά τα δάνεια, βάσει της απόφασης της Eurostat θα βαραίνουν τις εγγυήτριες χώρες και όχι την Ελλάδα μέχρι την έναρξη αποπληρωμής μετά από 5-7 χρόνια των συστημάτων και ανάλογα με τον ρυθμό των παραδόσεων.


Η Eurostat σημειώνει ότι «η εγγραφή αυτών των δανείων στο δημόσιο χρέος των κρατών μελών θα έχει επιπτώσεις στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος τους, με την έννοια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά θα έχει "ουδέτερο" αντίκτυπο στο καθαρό δημόσιο χρέος τους», που αποτελεί και τη βάση υπολογισμού στις αποφάσεις για διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος και χρέους. Για το λόγο αυτό, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία τονίζει ότι εφεξής, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κοινοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών, θα γίνεται διάκριση μεταξύ του καθαρού δημοσίου χρέους και του ακαθάριστου δημοσίου χρέους, δηλαδή του χρέους που επιβαρύνεται με τη χορήγηση δανείων προς τις χώρες που έχουν ανάγκη στήριξης στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

ΠΗΓΗ: defencenet

No comments :

Post a Comment