17/01/2011

Συμφωνία ανταλλαγής μετοχών BP-Rosneft!

H μεγαλύτερη συμφωνία πετρελαϊκής συνεργασίας στην πρόσφατη ιστορία, με "ειδικό" πολιτική και γεωστρατηγική σημασία, είναι γεγονός: Η βρετανική BP (British Petroleum), ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, υπέγραψε συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό – πετρελαϊκό κολοσσό, τη Rosneft, για την από κοινού έρευνα για την εξεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, σε μια περιοχή όπου τα δικαιώματα έχει η ρωσική πλευρά με ταυτόχρονη ανταλλαγή μετοχών των δύο εταιρειών! Πρακτικά μιλάμε για "αδελφοποίηση" δύο κολοσσών.

Για την κατάληξη της συμφωνίας, η BP δέχθηκε την ανταλλαγή του 5% των μετοχών της, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια (!) με το 9,5% των μετοχών της Rosneft. Η περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι έρευνες εκτείνεται σε 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η κεφαλαιοποίηση της BP ανέρχεται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αντίστοιχη της Rosneft στα 83 εκατομμύρια δολάρια. Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τη ρωσική πλευρά αν παρατηρήσει ότι η σχέση ανταλλαγής μετοχών ανάμεσα στις δυο εταιρίες απέχει μακράν του περίπου ένα προς δύο που είναι η αναλογία στην κεφαλαιοποίηση των δυο εταιριών.

Η συμφωνία κάνει μάλιστα πράξη τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διευκόλυνση των διεθνών επενδύσεων στη Ρωσία, στην προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη χώρα σε τεχνολογικό επίπεδο και να δώσει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ ενδιαφέρον ρωσικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές. Η συμμαχία με τη χώρα που κατέχει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου αποτελεί πραγματικά επιχειρηματικό και γεωπολιτικό «ματ». Η συμφωνία προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου εγείρονται ζητήματα αναφορικά με την εθνική και οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ στο χορό έχουν μπει και περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες ασκούν δριμεία κριτική στη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: defencenet

No comments :

Post a Comment