03/07/2013

Ρωσία: Γιατί συνετρίβη ο πύραυλος Proton;

Η καταστροφική σειρά των διαστημικών αποτυχίων ξεκίνησε σχεδόν πριν από τρία χρόνια, όταν τον Δεκέμβριο του 2010, πάλι τρεις δορυφόροι Glonass πάνω σε έναν πύραυλο Proton, συνετρίβησαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αν και βασικά επιστημονικά επιτεύγματα, όπως η αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα το 1961 έφεραν στον επιστημονικό χώρο  της Ρωσίας την αναγνώριση, σήμερα έχει υποστεί αρκετές μεγάλες αποτυχίες, κυρίως με την απώλεια ακριβών δορυφόρων και ενός μη επανδρωμένου σκάφους εφοδιασμού για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σύμφωνα με τις αρχικές διαπιστώσεις, το τελευταίο ατύχημα προκλήθηκε από έναν ελαττωματικό κινητήρα στο πρώτο στάδιο του πυραύλου, ανέφερε ο Υπουργός Έκτακτης Ανάγκης του Καζακστάν, Βλαντιμίρ Μπόικο, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως το ανώτερο στάδιο του DM-03 Proton-M, το οποίο είχε εγκατασταθεί στον πύραυλο για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010 (μετά την απώλεια των τριών δορυφόρων Glonass-M), δεν θα μπορούσε να προκαλέσει το ατύχημα στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το πρωί στις 2 Ιουλίου,γιατί το περιστατικό συνέβη πριν από την ενεργοποίηση αυτού του σταδίου. "Το Block DM-03 με τρεις δορυφόρους Glonass-M, κατά την είσοδο σε χαμηλή γήινη τροχιά, λειτουργεί σε παθητική κατάσταση μέχρι να διαχωριστει από το όχημα εκτόξευσης, όπως το δεύτερο στάδιο είναι έτοιμο να ολοκληρώσει τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, τα διαστημικά οχήματα παραδίδονται στην επιθυμητή τροχιά με δύο ενεργοποιήσεις του κυρίως κινητήρα».

Russian Space Corporation Energia: "Το ατύχημα συνέβη κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα της εκτόξευσης, ενώ το ανώτερο στάδιο DM-03 υποτίθεται ότι ήταν να ενεργοποιηθεί κατά το 585ο δευτερόλεπτο" ανέφερε μια πηγή της βιομηχανίας του διαστήματος στο ITAR-TASS. Σύμωνα με τις ίδιες πηγές, το ανώτερο στάδιο DM-03 ήταν ένας από τα πιο αξιόπιστα συστήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της τηλεμετρίας, 17 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, οι κινητήρες εκπυρσοκρότησαν. Μετά από αυτό, ο πύραυλος άρχισε να καταρρέει. Οι κύριες μηχανές λειτουργούσαν πριν ο πύραυλος χτυπήσει το έδαφος, επιτρέποντας τους υπεύθυνους ελέγχου πτήσης να πάρουν το διαστημικό όχημα μακριά από την εξέδρα εκτόξευσης και να αποφύγουν τις ζημιές στο έδαφος. Ο πύραυλος έπεσε 1,5-2 χλμ. από το κέντρο ελέγχου επί του κομσοδρομίου, αναφέρει το Interfax στις 0238 ώρα GMT.

Ο εμπειρογνωμόνας Βλαντιμίρ Γκουμπάρεφ, έδωσε στον ρωσικό Τύπο την δικη του εξήγηση για την αποτυχία: "Η πιο πρόσφατη έκρηξη είναι πολύ συμβολική, γιατί το τεχνολογικό επίπεδο έχει μειωθεί, όπως οι βουλευτές και τα υπουργεία μας συμμετέχουν σε παράλογες δραστηριότητες, όπως η μεταρρύθμιση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Αυτή είναι μια απάντηση στην πρωτοβουλία τους. Αυτό είναι μια γενική πτώση στο επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο της χώρας, και αυτό μπορεί να φανεί καθαρά όπως οι γιατροί ή πρυτάνεις ορισμένων ιδρυμάτων δευτεροβάθμιας εκαπίδευσης γίνονται υπουργοί και προσφέρονται για να καταστρέψει όλες οι επιστήμες μας. Φανταστείτε μια ομάδα υπαλλήλων που δεν καταλαβαίνουν πολλά για το έργο τους, αλλά κάθονται και αξιολογούν το έργο των μεγαλύτερων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Σύμφωνα με τον Γκουμπάρεφ, αυτό έχει ήδη συμβεί στη βιομηχανία του διαστήματος και δυστυχώς, όλα όσα συμβαίνουν στη βιομηχανία του διαστήματος είναι η επίτευξη των υπαλλήλων μας. Ο αριθμός όλων των τύπων των διαχειριστών έχει αυξηθεί δέκα φορές, ο αριθμός των χωρίς ειδικότητα έχει αυξηθεί εκατό φορές. Υπάρχουν πολύ λίγοι επαγγελματίες. Η απουσία των ειδικών στο κέντρο ελέγχου της αποστολής, σε διάφορες συναντήσεις, στο χώρο εκτόξευσης πραγματικά εκπλήσσει. Μπορούμε μόνο να δούμε τους ανθρώπους που ήρθαν να μιλήσουν για κάτι. Η έκρηξη του Proton είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για το εμπόριο. Η Ρωσία ποντάρει στον εμπορικό χώρο. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό ήταν μια τυπική εκτόξευση εμπορικής λειτουργίας. Μόνο το εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. 

Αυτό που με αναστατώνει περισσότερο είναι ότι δεχόμαστε ανταλλακτικά από το εξωτερικό, από την Κίνα. Είναι σαφές ότι λειτουργούν καλά για τον εαυτό τους. Η Ρωσία δεν είναι σήμερα σε θέση να δημιουργήσει τον εξοπλισμό που μπορεί να λειτουργήσει στο διάστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να αγοράσουμε από την Κίνα, όπου δεν μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον εξοπλισμό. Η Ρωσία δεν είναι σήμερα σε θέση να κατασκευάζει δορυφόρους χωρίς ανταλλακτικά από τη Δύση ή από την Κίνα. Η περίφημη εκτόξευση του Grunt Mars, ένα ατύχημα επί του πυραύλου Proton και ξαφνικά αποδεικνύεται ότι όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας μιας αποτυχίας στην ηλεκτρονική υπολογιστική μονάδα, η οποία παραδόθηκε από την Κίνα και η συσκευή δεν έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί στον διαστημικό χώρο. Αυτό που έχει συμβεί με την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών είναι μια μεγάλη ντροπή για τη χώρα μας, όπου ακαδημαϊκοί έγιναν εχθροί μας, μόνο και μόνο επειδή είναι ηλικιωμένοι. Πώς μπορεί κανείς να καταστρέψει τη διάνοια του έθνους; Η έκρηξη του Proton, πιστεύω, είναι μια ζωντανή εικόνα, ένα σύμβολο του τι συμβαίνει τώρα με την επιστήμη μας". 

Το κοσμοδρόμιο θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το πρόγραμμα άλλων εκτοξεύσεων, λόγω της ανάγκης να καθαρίσει η περιοχή από την μόλυνση των καυσίμων του πυραύλου. Αυτή η καταστροφή στη διαστημική βιομηχανία της Ρωσίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος. Με το Glonass οι Ρώσοι φιλοδοξούν να ανταγωνιστούν το αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS και το μελλοντικό ευρωπαϊκό Galileo. Η ποιότητα του GLONASS δεν θα χειροτερεύσει τώρα, άλλοι ειδικοί επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα Ιzvestia ότι λόγω της πτώσης των τριών νέων δορυφόρων, δεν θα υπάρξουν οι προγραμματισμένες βελτιώσεις στις επιδόσεις του Glonass. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 είχαν προγραμματιστεί πέντε εκτοξεύσεις του Proton-M, εκ των οποίων δύο στρατιωτικής χρήσεως. Τώρα θα πρέπει να περιμένουν.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment