Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται το βρετανικό βασιλικό Ναυτικό (RN) καθώς ένας συνδυασμός περικοπών στα κονδύλια της άμυνας, μείωσης κύριων μονάδων και αυξημένων υποχρεώσεων σε ειρηνευτικές αποστολές έχει οδηγήσει σε μείωση της συνολικής επιχειρησιακής ετοιμότητας. Συγκεκριμένα αναλυτές επισημαίνουν ότι οι περικοπές έχουν οδηγήσει σταδιακά μέσα σε μια περίοδο 20 ετών σε υπονόμευση της ικανότητας του στόλου να αναπτύσσει τις δυνάμεις του ακόμα και για την κάλυψη ειρηνευτικών αποστολών. Ειδικότερα η σημερινή δύναμη 19 αντιτορπιλικών και φρεγατών που βρίσκονται σε υπηρεσία δεν είναι απλώς επαρκής για να καλυφθούν αποστολές ναυτικής παρουσίας σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα Φώκλαντ, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. Τα μεγάλα προβλήματα για το RN έχουν προκληθεί από τις οδυνηρές περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα όπου επιβλήθηκε συνολικά μείωση των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να μειωθούν οι απαιτήσεις επιρροής στην παγκόσμια σκηνή.
Τα καθήκοντα δε που έχουν ανατεθεί ειδικά την τελευταία 10ετία δεν συμβαδίζουν με τα διατιθέμενα κονδύλια ώστε να υποστηριχθούν νέες αποστολές. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση 8% μειώνοντας το προσωπικό κατά 30.000 στρατιώτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της επάνδρωσης σε κρίσιμες θέσεις του Βασιλικού Ναυτικού. Επιπλέον η μειωμένη επάνδρωση έχει προκαλέσει δομικά προβλήματα στο ναυτικό το οποίο αναγκάζεται να διατηρεί το προσωπικό στις κρίσιμες μονάδες κρούσης (Type 45), οι οποίες χρησιμοποιούνται αναγκαστικά για καθήκοντά σε ειρηνευτικές αποστολές (όπως για την αντιμετώπιση της πειρατείας) πολύ απλούστερα από αυτά για τα οποία έχουν σχεδιαστεί, γράφοντας ώρες εν πλω, αυξάνοντας τις ανάγκες συντήρησης και προκαλώντας την κόπωση των πληρωμάτων. Τονίζεται δε χαρακτηριστικά ότι για κάθε πλοίο που βρίσκεται σε ανάπτυξη χρειάζονται τουλάχιστον άλλα δύο να είναι εν όρμω με το ένα να υφίσταται εργασίες περιοδικής συντήρησης και το δεύτερο να προετοιμάζεται προκειμένου να αντικαταστήσει αυτό που βρίσκεται εν πλω!
Δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τις συγκρίσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όπου ανάλογες δραματικές περικοπές στα λειτουργικά του έξοδα έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, χωρίς να υπολογίζονται τα νέα καθήκοντα που διαφαίνονται στον ορίζοντα με ανάθεση αποστολών στην Αν. Μεσόγειο. Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι όταν χώρες με μεγάλη ναυτική παράδοση και ισχύ όπως η Βρετανία τονίζουν την αδυναμία κάλυψης επιχειρησιακών καθηκόντων, τότε η αντίστοιχη ικανότητα του ΠΝ (η οποία είναι το «κλειδί» για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου) θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο άμεσης ενίσχυσης και προτεραιότητας ιδιαίτερα στον τομέα των λειτουργικών εξόδων, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε απρόοπτα..
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
No comments :
Post a Comment