04/01/2012

Το Ιράν θα απαγορεύει πολεμικά πλοία στον Κόλπο

Αποκαλυπτική των προθέσεων του Ιράν να μετατρέψει τον περσικό κόλπο ουσιαστικά σε περσική λίμνη είναι η ανακοίνωση του ιρανικού πρακτορείου Fars σύμφωνα με την οποία στο άμεσο μέλλον κανένα πολεμικό πλοίο οποιασδήποτε χώρας δεν θα μπορεί να εισέρχεται στον περσικό κόλπο εκτός αν έχει λάβει την άδεια του Ιράν.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την βασική αρχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων ενεργοβόρων οικονομιών παγκοσμίως οι οποίοι επιθυμούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον περσικό κόλπο από όπου προέρχεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Όπως αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο οι βουλευτές του ιρανικού κοινοβουλίου θα εξετάσουν νομοσχέδιο σχετικό με το ζήτημα των στενών του Hormuz αφού σύμφωνα με τους Ιρανούς τα στενά αποτελούν μέρος της ιρανικής επικράτειας.

Η βασική ιδέα του νομοσχεδίου είναι ότι για να εισέλθει κάποιο πολεμικό πλοίο στον περσικό κόλπο θα πρέπει να έχει την άδεια του Ιράν διαφορετικά τα πλοία του ιρανικού Ναυτικού θα το εμποδίσουν. Με τον τρόπο αυτό το Ιράν δεν εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των τάνκερ αλλά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο χωροφύλακας και εγγυητής της ασφάλειας της περιοχή του περσικού κόλπου είναι αυτός και όχι οι ξένες δυνάμεις.

Η θέση αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο για το Ιράν. Από την δεκαετία του 1990 με την επαναπροσαρμογή του ιρανικού καθεστώτος προς μία μετριοπαθέστερη προσέγγιση των σχέσεων του Ιράν με τους γείτονες του, η κυβέρνηση του Ιράν είχε προτείνει την συλλογική ασφάλεια της περιοχής χωρίς όμως ανταπόκριση από τις αδύναμες ναυτικά χώρες του περσικού κόλπου. Η επαναφορά της πολιτικής του χωροφύλακα της περιοχής αυτή την φορά αποκλειστικά από το Ιράν σχετίζεται με την στρατιωτική ενδυνάμωση του Ιράν με πυραυλικά μέσα τα οποία μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε στόχο επιφανείας στον περσικό κόλπο.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει για συζήτηση στο ιρανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ιρανικής Βουλής Mohammad Taqi Rahbar το Ιράν δεν επιθυμεί το κλείσιμο των στενών του Hormuz όμως η απειλή κατά του Ιράν αυξηθεί ενώ την ίδια στιγμή οι γειτονικές χώρες εξάγουν τουςενεργειακούς τους πόρους μέσω τρων στενών τότε το Ιράν θα αναγκαστεί να κλείσει τα στενά του Hormuz. Όπως δήλωσε ο βουλευτής οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν το δικαίωμα αυτό στο Ιράν και αν αυτό τελικά πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment