06/11/2011

Πόλεμος στρατηγικής για την κυριαρχία στη Μαύρη Ήπειρο

Οι Αμερικανοί, όντας αφοσιωμένοι στα δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, το Ιράκ και... το Αφγανιστάν, «έχασαν» τους Κινέζους, οι οποίοι εδώ και οχτώ χρόνια –μετά το Ιράκ– ξεκίνησαν την οικονομική επέλαση στις χώρες της Κετρικής Αφρικής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να αναπτυχθούν στρατιωτικοί σύμβουλοι στις χώρες της Κεντρικής Αφρικής, ώστε να εξαρθρώσουν την παραστρατιωτική οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυ ρίου» – πρακτικά, ωστόσο, για να ανασχέσουν την οικονομική επιρροή της Κίνας στις περιοχές της Κεντρικής Αφρικής, όπου η ανερχόμενη οικονομική δύναμη έχει μοιράσει μεγάλα χρηματικά ποσά και όπλα, αποκτώντας τεράστια επιρροή. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εάν δεν δραστηριοποιηθούν τώρα, θα χάσουν ολοκληρωτικά το παιχνίδι στις χώρες της Κεντρικής Αφρικής. Οι συγκεκριμένες αυτές στρατιωτικές ομάδες των Αμερικανών, που υποστηρίζονται από ομάδες διοικητικής μέριμνας και ομάδες πληροφοριών, δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με την παραστρατιω τική οργάνωση «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» σε αυτή τη φάση, αλλά θα απαντήσουν μόνο σε περίπτωση που δεχτούν πυρά. Ουσιαστικά, αρχικά πηγαίνουν να καταγράψουν το βαθμό της διείσδυσης των Κινέζων και στη συνέχεια θα ξεδιπλώσουν το στρατηγικό τους πλάνο. Ο Μπαράκ Ομπάμα σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι το ζήτημα άπτεται των συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και πως είναι μια απόφαση που καλωσορίστηκε από μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Κινέζοι πιστεύουν πως από αυτή την οικονομική κρίση θα βγουν κερδισμένοι. Οι ρυθμοί ανάπτυξής τους αγγίζουν το 10%, την ώρα που οι άλλοι λαοί, και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανεργίας και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι Κινέζοι, με το οικονομικό στρατηγικό τους πλάνο, αμφισβητούν ευθέως την οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ και διεισδύουν δυναμικά στην Κεντρική Αφρική. Οι ετήσιες επενδύσεις της Κίνας σε αυτή την περιοχή ξεπερνούν τα 70 δις δολάρια. Μάλιστα, δίνουν αφειδώς δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή δανείων σε αφρικανικές χώρες, αφού νωρίτερα τις αναγκάζουν να υπογράψουν συμφωνίες, με τις οποίες οι Κινέζοι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους και, ως αντάλλαγμα, τους δημιουργούν υποδομές.

Βασικό «όργανο» της κινεζικής διείσδυσης στην Αφρική –σύμφωνα με την ανάλυση του αντιναυάρχου ε.α. Βασίλειου Μαρτζούκου– αποτελεί το forum Σινο-Αφρικανικής Συνεργασίας, που από το 2000 πραγματοποιεί τακτικές διασκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν ο Κινέζος πρωθυπουργός και μεγάλος αριθμός Αφρικανών ηγετών. Βάσει της αρχής της μη αναμείξεως στα εσωτερικά θέματα των κυρίαρχων κρατών, η Κίνα δεν θέτει προϋποθέσεις συνεργασίας (π.χ. ανθρώπινα δικαιώματα, αυταρχικά πολιτεύματα, παραβίαση περιβαλλοντικών και εργασιακών κανόνων κ.λπ.), προκαλώντας έτσι τις επικρίσεις της Δύσης, που αποτελεί ανταγωνιστή της στη Μαύρη Ήπειρο. Η Κίνα έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για την εξασφάλιση δικαιωμάτων γεωτρήσεων πετρελαίου στην Ανγκόλα, τη Νιγηρία και το Σουδάν, καθώς και σε συμφωνίες έρευνας και εξόρυξης με το Τσαντ, την Γκαμπόν, τη Μαυριτανία, την Κένυα, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα και την Αιθιοπία. Επιπλέον, έχει επενδύσει σε κοιτάσματα και βιομηχανίες χαλκού στη Ζάμπια και στο Κονγκό, καθώς και σε ξυλεία στην Γκαμπόν, το Καμερούν, τη Μοζαμβίκη, την Ισημερινή Γουινέα και τη Λιβερία. Από τον πακτωλό των κινεζικών δολαρίων έχει δημιουργηθεί και ο «Στρατός της Αντίστασης του Κυρίου» στην Ουγκάντα, δύναμη ανταρτών της περιοχής, που εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του ’80 και κατέληξε να είναι παραστρατιωτική οργάνωση που προκαλεί τρόμο, καταστροφές και προβαίνει σε μαζικές δολοφονίες και βιασμούς. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ζήσει τις μαζικές δολοφονίες από αυτές τις ομάδες είναι πάμπολλες. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι αυτός ο στρατός επιβάλλεται να απομονωθεί, κάτι το οποίο ευελπιστούν πως πολύ σύντομα θα έχουν καταφέρει. Αμερικανοί διπλωμάτες μάς υπογράμμιζαν: «Δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να παραδώσουν την Κεντρική Αφρική στην Κίνα».

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 20/10/2011του Κώστα Τζεβελέκου
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=32998&category_id=0

ΣΧΕΤΙΚΑ:
1.000.000 λόγοι για να πεθάνεις...
http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2011/10/1000000.html
2) Ενώ οι μπούφοι "Γεράκια" των ΗΠΑ, εβραιοσιωνιστές τσιράκια της HONG, έτρεχαν τα στρατεύματα τους και τους πόρους τους στις ερήμους του Αφγανιστάν και στην αναζήτηση πυρηνικών στην ...πλατεία Κολιάτσου (βλέπε Ιράκ) η ...ανθρωπιστική Κίνα κατελάμβανε απ'άκρη σ'άκρη την Αφρική. "Ενώ εσύ κοιμόσουν" δηλαδή, οι Κινέζοι ρίχνουν πάνω από 70 δις δολάρια ανά έτος στην Αφρική(όχι στους Αφρικανούς αλλά στους πουλημένους αυτοανακυρηγμένους ηγέτες διάφορων αφρικανικών κρατών) για να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης των πλούσιων-βαμμένων με αίμα-πόρων της μαύρης ηπείρου. Τώρα λοιπόν που κάποιες υπηρεσίες των ΗΠΑ "ξύπνησαν" και έσπευσαν να στείλουν κομάντο με πολιτικά στην Αφρική, έφριξαν με το μέγεθος της επιρροής που απέκτησε η Κίνα στην Αφρική τα χρόνια που αυτοί "έπαιζαν το πουλί τους" στις σπηλιές του Αφγανιστάν και μαστούρωναν με παπαρούνες στους κάμπους του... Τώρα βέβαια είναι αργά και οι ίδιοι παραδέχονται ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κατασκοπεύουν τα όσα πράττει η Κίνα στην Αφρική. Η οποία Κίνα χρηματοδοτεί ανελλιπώς την οργάνωση "Στρατός Αντίστασης του Κυρίου(Σιν Σιών)" της Ουγκάντα-και αυτό προφανώς θα είναι άλλη μία διαβολική σύμπτωση έτσι δεν είναι; Στο μυαλό μας βρίσκονται όλα... Η τάχα μου Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να χρηματοδοτεί την Αντίσταση του Κυρίου(Σιν Σιών);;;!!! Και τί καλά παιδιά που είναι αυτοί εκεί στην αντίσταση του Κυρίου(Σιν Σιών), χιλιάδες σφαγές, βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί με "μακρύ μανίκι ή αμάνικο"(το ύψος που κόβουν τα χέρια) και όλα αυτά τα ωραία του Κυρίου(Σιν Σιών). Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο περί της διείσδυσης της Κίνας στην Αφρική υπάρχει στα Επίκαιρα της 20ης Οκτωβρίου 2011, το οποίο δυστυχώς ακόμα δεν έχει ανέβει στο site του περιοδικού.

Εν ολίγοις, αναφέρονται τα ως άνω καθώς η Κίνα και δη η HONG έστρεψε μέσω των υποχειρίων της στην ηγεσία την προσοχή αλλού ενώ αυτή έστηνε τις βάσεις στην Αφρική για πλήρη καταλήστευση πρώτων υλών, πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος ώστε αφού τα πάρει ΟΛΑ να αφήσει πίσω της καμμένη γη, ως συνήθως. Αυτό που κάνει η Κίνα είναι να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά των χωρών της Αφρικής. Αυτή δίνει τα δις στον εκάστοτε αχυράνθρωπο δικτάτορα, τον μπουκώνει στο χρήμα και στον χρυσό, του δίνει το ελεύθερο να σφάζει, να γενοκτονεί, να λεηλατεί αρκεί αυτός(ο αχυράνθρωπος) να αφήνει την Κίνα να κατασκευάζει υποδομές εκμετάλλευσης. Αυτά εν τω μεταξύ γίνονται άμεσα και ακαριαία εν αντιθέσει π.χ. με κάποιους ευρωπαίους (λέμε τώρα) που δεν θέλουν να μπλεχτούν με σφαγείς γενοκτόνους δικτάτορες για να μην πλήξουν το προφίλ τους... Αλλά και αυτό συμπαιγνία είναι, τάχα μου εμείς ενδιαφερόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως π.χ. στην Ρουάντα, έτσι δυτικοί; που δεν το αποκαλούσατε γενοκτονία στον ΟΗΕ για να μην αναγκαστείτε να στείλετε ανθρωπιστική βοήθεια και εν τω μεταξύ πέθαναν εκατομύρια...) άρα δεν κάνουμε μπίζνες με τους αφρικανούς δικτάτορες αλλά από την άλλη αφήνουμε την Κίνα να κάνει μπίζνες...

Το εμπορικό σαφάρι της Κίνας στην Αφρική
http://www.ardin.gr/node/943
http://econews.forumotion.net/t84-topic
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/02/blog-post_1753.html

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=197025

Η ΑΦΡΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ, ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
http://isxys.blogspot.com/2011/07/blog-post_2972.html

ΚΙΝΑ: Το μέλλον της στην Αφρική μετά τη Λιβύη
http://seferou.blogspot.com/2011/03/blog-post_07.html

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2011/11/blog-post_1342.html

No comments :

Post a Comment