12/08/2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: "Φόρα-παρτίδα" τα προσωπικά δεδομένα των αξιωματικών !

Εγγυήσεις ότι τα προσωπικά δεδομένα των αξιωματικών διαφυλάσσονται επαρκώς, έδωσε ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης στη Βουλή. Αφορμή γι΄ αυτό έδωσε η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι.Κοραντής για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του τυπώματος των αναλυτικών φύλλων μισθοδοσίας. Σ΄ αυτά αναγράφονται πέραν του ονοματεπώνυμου, του βαθμού, του Ο-Σ και του Α,Μ, και τα εξής: Μονάδα, αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ, αρ. Μητρώου ΔΙΑΣ, ΑΜΚΑ και τέλος αριθμητικά η σύζυγος και τα τέκνα. Κατόπιν διαγωνισμού, που προκήρυξε το Οικονομικό και Λογιστικό Κέντρο Στρατού ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε την εκτύπωση και εμφακέλωση του Αναλυτικού Φύλλου Μισθοδοσίας του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΓΕΣ. “Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται ένα αρχείο με όλα τα στοιχεία κάθε στρατιωτικού ή πολιτικού υπαλλήλου του ΓΕΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”, υποστηρίζει ο Ι.Κοραντής.

Από την άλλη ο ΥΕΘΑ απάντησε για το τι συμβαίνει ανά επιτελείο:
ΓΕΣ: Η υλοποίηση της εργασίας εκτύπωσης και εμφακέλωσης των ΑΦΜ, με μέριμνα του Τυπογραφείου Ελληνικού Στρατού (ΤΥΕΣ) είναι δυσχερής καθώς και οικονομικά ασύμφορη, για τους παρακάτω λόγους:
(1) Για την υλοποίηση της εν λόγω εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως μεταβλητή έγχρωμη ψηφιακή εκτύπωση ασφάλειας, απαιτείται η δημιουργία ειδικής μηχανολογικής υποδομής, ειδικού λογισμικού καθώς και τεχνογνωσίας, που την παρούσα χρονική περίοδο δεν διαθέτει το ΤΥΕΣ.
(2) Η αγορά ψηφιακών εκτυπωτικών μηχανημάτων, μηχανημάτων εμφακέλωσης, ειδικού λογισμικού ασφαλείας-διαχείρισης-ταξινόμησης καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού, καθιστούν την υλοποίηση της εργασίας από την υπηρεσία (ΤΥΕΣ), σε σχέση με την υλοποίηση της από ιδιωτική εταιρεία, οικονομικά ασύμφορη, καθόσον και μετά από πρόσφατη ενημέρωση -επίδειξη που έγινε από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον εν λόγω χώρο, το κόστος αγοράς του προαναφερθέντος εξοπλισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.000.000,00€ και της συντήρησής του περίπου στις 20.000,00 - 30.000,00€ ετησίως.
Για την εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η ανάδοχος εταιρεία κατά την εκτύπωση και εμφακέλωση των ΑΦΜ έχει δεσμευτεί με ρήτρα εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με την οποία έχει την υποχρέωση απόλυτης εχεμύθειας, αναλαμβάνοντας πλήρως την ποινική και αστική ευθύνη, σε περίπτωση που αποδεδειγμένα αποκαλύψει ή δεν αποφύγει την διαρροή οποιασδήποτε εμπιστευτικής πληροφορίας.

ΓΕΝ: Από τον Ιούλιο 2008 και κατόπιν διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού ανατέθηκε σε ιδιωτικό φορέα η εκτύπωση του εντύπου «αναλυτικού φύλλου μισθοδοσίας» με την μορφή του «SELF MAILER», η οποία εξασφαλίζει λόγω της εσώκλειστης μορφής του εντύπου την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων του μισθοδοτούμενου από ελεύθερη ανάγνωση. Η παραγωγός εταιρεία των εντύπων δεσμεύτηκε συμβατικά, αποδεχόμενη σχετική ρήτρα, για την τήρηση εκ μέρους της του απορρήτου των δεδομένων που διαχειρίζεται.

ΓΕΑ: Οι Μονάδες της ΠΑ παραλαμβάνουν τις καταστάσεις μισθοδοσίας σε ηλεκτρονική μορφή από το Κέντρο Μηχανογράφησης του ΓΕΑ. Στη συνέχεια αναλαμβάνει κάθε μία χωριστά να εκτυπώσει τα αναλυτικά φύλλα μισθοδοσίας του προσωπικού του οποίου είναι υπεύθυνη για τη μισθοδοσία του. Η διαχείριση λοιπόν των προσωπικών δεδομένων είναι αποκλειστική υπόθεση της ΠΑ και ουδέποτε ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε ανάλογο έργο.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΛΩΣ ΟΙ .."ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ" ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΡΕΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ...ΡΗΤΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΙΑΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ; ΠΡΟΣΤΙΜΟ; ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ;  ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ. Ε ΚΑΙ; ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ; ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ; ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ. ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7524

No comments :

Post a Comment