12/08/2011

ΒΡΟΧΗ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΑΝ ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΕΡΣ(Ε)ΙΔΕΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ. ΔΕ ΛΕΩ ΩΡΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΣΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΤΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΠΕΡΣΙΔΕΣ, ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΙ ΕΧΟΥΝ;

Μια εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια» θα κορυφωθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου και τα χαράματα του Σαββάτου 13 Αυγούστου, στο νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου -και της Ελλάδας. Πρόκειται για τους διάττοντες Περσείδες, που συνήθως πέφτουν με ρυθμό περίπου 100 την ώρα, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετεώρων (ΙΜΟ) από παρατηρήσεις προηγουμένων ετών. Όσοι ξενυχτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία -καιρού επιτρέποντος- (και βέβαια μακριά από την φωτορύπανση των πόλεων) να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, αν και φέτος η παρατήρηση θα δυσκολευτεί από το γεγονός ότι ο νυχτερινός ουρανός θα είναι ιδιαίτερα φωτεινός λόγω της πανσελήνου της 13ης Αυγούστου, με συνέπεια μόνο τα πιο φωτεινά μετέωρα να γίνουν ορατά. Εκτιμάται ότι, με καλές συνθήκες, γύρω στα 15-30 μετέωρα ανά ώρα θα είναι ορατά.

Οι Περσείδες θεωρούνται από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων μέσα στο χρόνο, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο μόνο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους, σήμερα η προέλευσή τους φαίνεται πια μάλλον να είναι η Κασσιόπεια.
Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν σε αραιή μορφή να πέφτουν κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου, με αποκορύφωμα φέτος στις 12 - 13 Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στο χάραμα, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια».

http://enneaetifotos.blogspot.com/2011/08/blog-post_12.html

No comments :

Post a Comment