23/07/2011

Sergei Karaganov: Η Ρωσία πρέπει να κοιτάζει …ανατολικά

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ. ΜΕ ΑΚΥΡΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΓΩΓΟΥΣ (ΠΥΡΓΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ SOUTH STREAM")  ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΘΑ ΘΙΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: http://isxys.blogspot.com/2011/07/south-stream.html
 
Ένα ενδιαφέρον άρθρο του ρώσου Sergei Karaganov (οικονομολόγος και αναλυτής διεθνών σχέσεων) δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του PROJECT SYNDICATE. Μέσα από το άρθρο του ο Sergei Karaganov εξηγεί τους λόγους που η Ρωσία πρέπει να στραφεί προς την Ασία και οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ασία έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Τόσο ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ όσο και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μια οικονομική στροφή προς την Ασία. Δεκάδες πρωτόκολλα και συμφωνίες σχετικά με νέα έργα έχουν υπογραφεί με την Κίνα. Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί. Παρ ‘όλα αυτά, η Ρωσία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει μια συνολική στρατηγική στο θέμα της Ασίας. Η Ρωσία για να το θέσω ωμά, τονίζει, δεν έχει ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος της και τη δύναμη που διαθέτει. Η όποια προοπτική συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ασίας δεν την απομακρύνει από τον Ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. 
 
Η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά τη συνεργασία της με την Ευρώπη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών της Ρωσίας. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή αγορά δεν θα αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό στο προσεχές μέλλον. Η Κίνα τα επόμενα χρόνια θα παίξει ακόμα πιο ηγετικό ρόλο από ότι σήμερα. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν υπάρχουν μιας και διαχρονικά οι δύο χώρες δεν είχαν σημαντικά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Απεναντίας σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες. Η Κίνα προσφέρει στη Ρωσία ευκαιρίες. Το λεγόμενο και “project Σιβηρία” είτε το θέλουμε είτε όχι συνδυάζει τη Ρωσική εθνική κυριαρχία, το εμπόριο και τη τεχνολογία.
 
http://gdailynews.wordpress.com/2011/07/23/sergei-karaganov

No comments :

Post a Comment