25/12/2010

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ

1) Συμφωνία στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει ότι το 2011 η Τουρκία θα χορηγήσει στην ΠΓΔΜ στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, υπέγραψαν την Παρασκευή στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον κοντινότερο γείτονα:

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Μακεδονία και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε τη χώρα μαζί με το ιστορικό της παρελθόν των 1.000 χρόνων και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκιονούλ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «Στόχος της Μακεδονίας είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία».


Ο κ. Γκιονούλ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.


Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα, το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που η Τουρκία έχει χορηγήσει στην ΠΓΔΜ, ανέρχεται στα 16 εκατ.δολάρια.

ΠΗΓΗ: capital

2) Ο Τούρκος υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, Φαρούκ Τσελίκ, υποσχέθηκε, προ δύο ημερών, στον επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της πΓΔΜ, Σουλεϊμάν Ρετζέπι, ότι:

"...η Τουρκία θα υποστηρίξει το αίτημα της Κοινότητας να διατηρήσει το δικαίωμα χρήσης μουσουλμανικών εγκαταστάσεων μνημειακής αξίας, που χρονολογούνται από την Οθωμανική περίοδο και βρίσκονται στην Παλιά Αγορά των Σκοπίων. Η υποστήριξη της Τουρκίας παρέχεται με στόχο, όπως αναφέρεται, τη διαφύλαξη της ισλαμικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην πΓΔΜ."

ΠΗΓΗ: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

3) Ενισχύουν τους δεσμούς τους ψηφιοποιώντας παλιά οθωμανικά έγγραφα. Στην προσπάθειά της να ξυπνήσει την «οθωμανική συνείδηση» των Βαλκανίων και να εδραιωθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό το πρίσμα μιας «κοινής οθωμανικής κληρονομιάς», η τουρκική κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα, η «Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης» (ΤΙΚΑ), εφοδίασε προ ημερών τη Γενική Διεύθυνση Αρχείων του Αλβανικού Κράτους με έναν ειδικό σαρωτή (scanning device), έργο του οποίου θα είναι η ψηφιοποίηση και διατήρηση των εγγράφων της οθωμανικής περιόδου.

Υπό τον τίτλο «Μεταφορά των Τουρκικών Χειρογράφων σε Ψηφιακό Περιβάλλον», η εν λόγω αποστολή παρουσιάζεται και από τις δύο πλευρές ως ιδιαιτέρως σημαντική για τη συνειδητοποίηση της κοινής τους ιστορίας και την ενίσχυση των μεταξύ τους πολιτισμικών δεσμών.

Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση της Νεβίλα Νίκα, διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχείων της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία «η αλβανική ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί χωρίς προηγούμενη μελέτη της τουρκικής ιστορίας στα Βαλκάνια».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ Γ.ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΑΣ: ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΠΛΕΚΟΥΝ.

No comments :

Post a Comment