02/07/2022

Ρωσσία: Σύλληψη επιστημόνων για συνεργασία με κινεζικές μυστικές υπηρεσίες

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν έναν επιστήμονα στη Σιβηρία που θεωρείται ύποπτος για εσχάτη προδοσία επειδή φέρεται να συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις περιφερειακές αρχές και την οικογένειά του. Ο Ντμίτρι Κόλκερ, διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του είναι επικεφαλής του εργαστηρίου κβαντικών οπτικών τεχνολογιών, συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο την Διεύθυνση Δικαιοσύνης του Νοβοσιμπίρσκ. Χθες στο διαμέρισμα του Κόλκερ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα. Οι άνδρες της ασφαλείας τον μετέφεραν στη Μόσχα αεροπορικώς.

Ο Κόλκερ συνελήφθη στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, καθώς έχει διαγνωσθεί με καρκίνο στο πάγκρεας στο τέταρτο στάδιο. Όπως δήλωσε η κόρη του "βρίσκεται σε αγωγή συντήρησης επειδή οι δυνατότητες χημειοθεραπείας έχουν εξαντληθεί». Σύμφωνα με τους οικείους του ο ίδιος δεν είναι σε θέση να φάει μόνος του. Το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την οικογένεια του Κόλκερ γράφει ότι ο επιστήμονας κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας, κατηγορείται ότι παρέδωσε στην Κίνα στοιχεία που συνιστούν κρατικά μυστικά. Ο Κόλκερ είχε δώσει στο παρελθόν διάλεξη σε διεθνές συνέδριο στην Κίνα και τώρα έχει μεταφερθεί σε φυλακή στη Μόσχα, δήλωσε ο γιος του, Μαξίμ.

Ο Κόλκερ και το περιφερειακό δικαστήριο Σοβιέτσκι του Νοβοσιμπίρσκ, που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.800 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση και ο δικηγόρος του Κόλκερ δεν ήταν δυνατόν να εντοπισθεί.

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν άλλον έναν επιστήμονα στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, τον οποίο κατηγορούν για «προδοσία», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Tass. Ο Ανατόλι Μάσλοφ, ο επικεφαλής επιστήμονας του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε φυλακή της Μόσχας, στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξάγει η υπηρεσία πληροφοριών FSB, σύμφωνα με το Tass που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ο Μάσλοφ πιστεύεται ότι παρέδωσε «δεδομένα που είναι κρατικά απόρρητα», πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι τα δεδομένα αυτά σχετίζονταν με την υπερηχητική τεχνολογία. Πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μάσλοφ συνελήφθη στις 28 Ιουνίου. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Ο Ρώσος επιστήμονας, που έπασχε από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, πέθανε δύο ημέρες αφότου συνελήφθη ως ύποπτος για εσχάτη προδοσία στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του. Ο Ντμίτρι Κόλκερ, 54 ετών, πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε νοσοκομείο της Μόσχας όπου μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου είχε οδηγηθεί, σύμφωνε με τον γιο του, τον Μαξίμ Κόλκερ. «Η FSB σκότωσε τον πατέρα μου, ήξεραν σε τι κατάσταση βρισκόταν, αλλά τον έβγαλαν από το νοσοκομείο. Σ’ ευχαριστώ, πατρίδα μου! Η οικογένεια δεν είχε καν την άδεια να τον αποχαιρετίσει», έγραψε ο Μαξίμ Κόλκερ στον ιστότοπο VKontakte.

Ο Ντμίτρι Κόλκερ ήταν διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ και επικεφαλής ενός εργαστηρίου «κβαντικών και οπτικών τεχνολογιών». Ο γιος του είπε ότι η κατηγορία της κατασκοπείας σχετίζεται με τις διαλέξεις που έδωσε σε ένα διεθνές συνέδριο στην Κίνα. Στο συνέδριο αυτό συνοδευόταν συνεχώς από έναν πράκτορα της FSB ώστε να μην δώσει σε άλλους «ευαίσθητες πληροφορίες», πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Anonymous4/7/22 21:12

    "Νέα κινεζική έρευνα: Οι πάγοι που λιώνουν μπορούν να απελευθερώσουν μικρόβια που θα προκαλέσουν νέες πανδημίες"
    https://www.pronews.gr/perivallon/nea-kineziki-ereyna-oi-pagoi-pou-lionoun-mporoun-na-apeleytherosoun-mikrovia-pou-tha-prokalesoun-nees-pandimies/

    "Κορωνοϊός: Νέο lockdown στη Κίνα – Οι άνθρωποι θα βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο με rapid test"
    https://www.pronews.gr/kosmos/koronoios-neo-lockdown-sti-kina-oi-anthropoi-tha-vgainoun-apo-ta-spitia-tous-mono-me-rapid-test/

    ReplyDelete
  2. Anonymous4/7/22 23:33

    "ΔΥΣΤΟΠΙΚΕΣ εικόνες σε πόλη της Κίνας! Στην ουρά χιλιάδες πολίτες για τα…ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, vid"
    https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030/dystopikes-eikones-se-poli-tis-kinas-s/
    https://twitter.com/backtolife_2023/status/1543286551437869057

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΛΑΤΡΕΣ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΝ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ "ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ" ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ, ΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ, ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ!

    ReplyDelete