24/06/2022

"...κατά πάσα πιθανότητα το φετινό καλοκαίρι θα ξαναζήσουμε τον εξευτελισμό της Ελλάδας που ζήσαμε επί 4,5 μήνες το 2020"

Αν λάβουμε υπ' όψιν μας μόνο τα γεγονότα και όχι τις κραυγές, τους κομπασμούς και τις κινήσεις εντυπωσιασμού που εκδηλώνονται εκατέρωθεν στο πεδίο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, μπορούμε νομίζω να εκτιμήσουμε με σχετική ακρίβεια πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο προσεχές διάστημα (εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά).

Γεγονός 1ο: Ο Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ανησυχεί καθόλου για ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο μεγάλης έκτασης με τους Τούρκους. Δείχνει χαρακτηριστικά άνετος και απροβλημάτιστος στις δημόσιες εμφανίσεις του, η κρατική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει την καθοδική πορεία της προς την πλήρη απαξίωση, στις ένοπλες δυνάμεις δεν γίνεται απολύτως κανένα βήμα θεραπείας των καίριων δομικών αδυναμιών τους, και επίσης δεν γίνεται καμία προετοιμασία του ελληνικού λαού όπως θα ανέμενε κανείς αν πράγματι διαγραφόταν στον ορίζοντα πολεμική θύελλα.

Γεγονός 2ο: Παρά την απαράδεκτη και άνευ προηγούμενου επιθετική ρητορική της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας, η χώρα μας δεν έχει προβεί σε καμία πρακτική αντίδραση η οποία να δείχνει έστω και λίγο την ενόχλησή της. Ενώ έχουμε επιβάλει αυστηρότατες κυρώσεις στη Ρωσία η οποία ουδέποτε μας απείλησε ή μας έβλαψε, ουδεμία κύρωση έχουμε επιβάλει στην Τουρκία η οποία κυριολεκτικά έχει πάθει το τελευταίο διάστημα αμόκ εθνικιστικού παροξυσμού και έχει ενορχηστρώσει το σύνολο των δικών της ΜΜΕ σε μία εκστρατεία ψεύδους, ύβρεων και κατασυκοφάντησης σε βάρος της Ελλάδας.

Γεγονός 3ο: Είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση μία στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και επαπειλείται ραγδαία κλιμάκωση της σύρραξης με αφορμή τον αποκλεισμό του θύλακα του Καλίνινγκραντ από τη ΝΑΤΟϊκή Λιθουανία. Επομένως η Τουρκία γνωρίζει πως αν ανάψει φωτιά στο Αιγαίο αυτή την περίοδο θα έχει τους Αμερικανούς απέναντί της.

Γεγονός 4ο: Δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα ανησυχητικές στρατιωτικές κινήσεις εκ μέρους των Τούρκων. Όσο αιφνιδιαστικά κι αν επιλέξουν να ενεργήσουν εναντίον κάποιων νησιών ή βραχονησίδων μας, θα πρέπει αναγκαστικά να προηγηθεί μία χρονική περίοδος προπαρασκευής και συγκέντρωσης χερσαίων και αεροναυτικών δυνάμεων η οποία είναι αδύνατον να ξεφύγει της προσοχής της ελληνικής πλευράς, πολύ δε περισσότερο αφού υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Ισραήλ μάς συνδράμει ενεργά στον τομέα της παροχής στρατιωτικών πληροφοριών τις οποίες συλλέγει με τα προηγμένα μέσα που διαθέτει. Επιπλέον, υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση του Ερντογάν να ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, οπότε είναι πολύ απίθανο να επιδιώξει να έχει ταυτόχρονα πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα.

Γεγονός 5ο: Οι πρόσφατες δημόσιες θερμές χειραψίες και οι χαριεντισμοί μεταξύ του Τσαβούσογλου και του Δένδια, και του Ακάρ με «τον φίλο του τον Νίκο» Παναγιωτόπουλο, κάθε άλλο παρά συνάδουν με τη συμπεριφορά που θα έπρεπε να έχουν οι υπουργοί μιας χώρας που υφίσταται καθημερινά απειλές πολέμου και εξωφρενικές αξιώσεις κατά του πυρήνα της εθνικής της κυριαρχίας. Επομένως είτε οι δύο Έλληνες υπουργοί είναι εντελώς ηλίθιοι (πράγμα που αποκλείω) είτε γνωρίζουν κάτι για τα ελληνοτουρκικά που δεν γνωρίζουμε εμείς οι υπόλοιποι, και γι' αυτό είναι τόσο χαλαροί και άνετοι απέναντι στους Τούρκους ομολόγους τους.

Γεγονός 6ο: Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας και η κατάρρευση της φανερής τουρκικής οικονομίας (η «μαύρη οικονομία» είναι αυτή που κρατάει ακόμα όρθια τη χώρα) σημαίνουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τα έσοδα από τον τουρισμό που είναι σε σκληρό συνάλλαγμα. Επομένως όποια κίνηση επιλέξει να κάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει σε τέτοιο χώρο και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστεί αν είναι δυνατόν καθόλου η τουριστική κίνηση στα παραλιακά θέρετρα της Τουρκίας.

Γεγονός 7ο: Το τέταρτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο που πρόσφατα ονομάστηκε από τον Ερντογάν «Αμπντούλ Χαμίτ» προς τιμήν του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επί βασιλείας του οποίου οι Οθωμανοί έχασαν σχεδόν όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ετοιμάζεται στο λιμάνι της Αττάλειας για να πραγματοποιήσει έξοδο περί τα μέσα Ιουλίου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να τρυπήσει σε κάποιο σημείο μέσα στην περιοχή που σάρωσε το 2020 το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ανατολικά των νησιών Ρόδου-Καρπάθου-Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεν έχει καμία σημασία αν η απόπειρα γεώτρησης θα αποδειχθεί επιτυχής ή όχι. Είτε το «Αμπντούλ Χαμίτ» βρει φυσικό αέριο είτε όχι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία θα προβεί ανενόχλητη σε έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δείχνοντας στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη και απρόθυμη να υπερασπιστεί στο πεδίο τα ζωτικά εθνικά της συμφέροντα και απλώς αερολογεί επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο.

Γεγονός 8ο: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναλαμβάνει μεν κάθε τόσο γενικά και αόριστα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αλλά αποφεύγει συστηματικά να πει ευθέως και σταράτα στον ελληνικό λαό ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι αυτά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δείχνοντάς τα πάνω στον χάρτη. Δεν ακούμε ποτέ, για παράδειγμα, σε ποια απόσταση από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου, ή σε ποια απόσταση από τις νότιες ακτές του Καστελλόριζου θεωρούμε ότι εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα μας, επί της οποίας έχουμε αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης. Φυσικά η αοριστία αυτή αφήνεται να πλανάται σκόπιμα, διότι η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, απορροφημένη καθώς είναι από το καθημερινό άγχος της βιοπάλης και των προσωπικών προβλημάτων, ούτε καν γνωρίζει τι σημαίνουν οι έννοιες «εθνική κυριαρχία» και «εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα», και φυσικά δεν ξέρει πότε καταπατούνται βάναυσα τα τελευταία από τους Τούρκους και πότε υφαρπάσσεται μπροστά στα μάτια μας ο ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας.

Από τα παραπάνω γεγονότα συμπεραίνει κανείς ότι κατά πάσα πιθανότητα το φετινό καλοκαίρι θα ξαναζήσουμε τον εξευτελισμό της Ελλάδας που ζήσαμε επί 4,5 μήνες το 2020. Δεν θα έχουμε τουρκική στρατιωτική επίθεση στα νησιά μας, αλλά το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» θα εγκατασταθεί ανενόχλητο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (μακριά από τα μάτια των τουριστών) και θα αρχίσει κανονικά εργασίες, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εφευρίσκει πάλι διάφορα γελοία επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την απόλυτη παθητικότητά της. Τα επιχειρήματα αυτά είναι ήδη γνωστά και δοκιμασμένα στα τηλεπαράθυρα: «διατηρούμε την ψυχραιμία μας», «δεν τσιμπάμε στις προκλήσεις των Τούρκων», «δεν πέφτουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης που θέλει να μας σύρει η Τουρκία» και άλλες τέτοιες κουτοπόνηρες ατάκες που απευθύνονται σε πολίτες αποβλακωμένους από την προπαγάνδα των ΜΜΕ της «λίστας Πέτσα».

Stirlitz 

10 comments :

  1. H Τουρκία δεν επιτρέπει στην Κύπρο να βάλει οπτικές ίνες στην ΑΟΖ της

    https://infognomonpolitics.gr/2022/06/anatoliki-mesogeios-h-tourkia-den-epitrepei-stin-kypro-na-valei-optikes-ines-stin-aoz-tis/

    ReplyDelete
  2. Anonymous24/6/22 10:51

    Πώς αποτρέπεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος
    https://slpress.gr/ethnika/pos-apotrepetai-o-ellinotoyrkikos-polemos/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΩ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΤΟΝ ΕΠΙΔΙΩΚΩ, ΤΟΝ ΘΕΛΩ, ΤΟΝ ΗΘΕΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
      ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ..."ΙΜΙΑ", ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΙΡΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ.
      ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ, ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΠΩΣ ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ, ΓΕΝΙΚΟ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

      Delete
  3. "η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, απορροφημένη καθώς είναι από το καθημερινό άγχος της βιοπάλης και των προσωπικών προβλημάτων, ούτε καν γνωρίζει τι σημαίνουν οι έννοιες «εθνική κυριαρχία» και «εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα"

    ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ !

    ReplyDelete
  4. Anonymous28/6/22 00:28

    Μήπως υπάρχει και άλλην εκδοχή και αυτήν δωλειος, το υπεξ εν Ελλάδι το αποδομει;;;; ΈΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ, ΌΤΙ Η ΤΟΥΡΚΊΑ, ΜΕ ΌΤΙ, ΈΓΙΝΕ, ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΊΑ, ΤΡΈΜΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ, ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΔΕΊΤΕ, ΤΟΥΣ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΑΙΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΤΟΥ ΚΑΡΣ

    ReplyDelete
  5. Anonymous4/7/22 16:52

    ΚΟΥΡΗΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.

    ReplyDelete
  6. Anonymous4/7/22 21:27

    ΤΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ, ΕΧΕΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, "ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ" ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ Σ' ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΗ,ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5G (ΓΙΑ ΝΑ KΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ) ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ "ΕΙΡΗΝΙΚΑ":

    "Η Ελλάδα χάρισε περισσότερης αξίας όπλα στην Ουκρανία από την Γαλλία και την Ιταλία: 260 εκατ. ευρώ!"
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/i-ellada-xarise-perissoteris-aksias-opla-stin-oukrania-apo-tin-gallia-kai-tin-italia-260-ekat-eyro/

    "«Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, αυτοί που αισθάνονται Έλληνες και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα, να ζήσουν εδώ, να κάνουν οικογένεια εδώ. Και θέλουμε να είμαστε πάντα πάρα πολύ ανοιχτοί σε περιπτώσεις σαν και εσένα για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ -γιατί έχουμε κάνει μια μεγάλη δουλειά στα παιδιά, ειδικά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα- σε αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα, να σπουδάσουν εδώ, να ζήσουν εδώ», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης."
    https://www.el.gr/ellada/refuges/ellines-einai-osoi-aisthanontai-elli/

    ReplyDelete
  7. Anonymous5/7/22 00:04

    "ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!!! ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΔ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΜΙΤ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ… ΚΟΙΤΑΕΙ! ΑΝΟΙΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΒΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ [ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΚ]"
    https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%9c%ce%95%ce%99%ce%96%ce%9f%ce%9d-%ce%96%ce%97%ce%a4%ce%97%ce%9c%ce%91-%ce%95%ce%98%ce%9d%ce%99%ce%9a%ce%97%ce%a3-%ce%91%ce%a3%ce%a6%ce%91%ce%9b%ce%95%ce%99%ce%91%ce%a3-%ce%a7%ce%91%ce%a1%ce%a4/

    https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=10mlkTYCdgmpI_vFb_Rq0DTUquFqsczo&ll=37.15865114581684%2C31.194494006506105&z=6

    ReplyDelete
  8. Anonymous5/7/22 15:47

    Η Ευρώπη ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στον Μητσοτάκη! ΑΔΕΙΟ το Ευρωκοινοβούλιο κατά την ομιλία του!
    https://www.el.gr/ellada/kommata/i-eyropi-gyrise-tin-plati-ston-mitsota/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous5/7/22 20:50

      Πρωτοφανείς εκφράσεις: «Δεν πρέπει να ξαναδούμε Ευρωπαίο ηγέτη που καταπατά την ελευθεροτυπία - Να σταματήσετε τώρα»! Και μάλιστα από τον αντιπροέδρο RenewEurope (Φιλελεύθεροι και Μακρόν), ο οποίος επικαλέστηκε και τον ΣΩΚΡΑΤΗ!!!
      https://www.el.gr/ellada/kommata/agrio-sfyrokopima-kata-mitsotaki-sti/

      Delete