28/03/2022

Ισπανία - Πορτογαλία μπορούν να μειώσουν μονομερώς την τιμή της ενέργειας στις δύο χώρες, κατ 'εξαίρεση και εκτός του κοινοτικού πλαισίου

Η συζήτηση για την ενέργεια στη σύνοδο κορυφής κράτησε άλλωστε 9,5 ολόκληρες ώρες. Οι χώρες του Νότου πίεσαν βέβαια για να υιοθετηθούν οι απόψεις τους, αλλά μόνο ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε συνεργασία με τον Πορτογάλο ομοϊδεάτη και ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, έδωσαν πραγματική μάχη. Και τα κατάφεραν για τις χώρες τους. «Η ΕΕ επιβεβαίωσε την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να μπορούν να μειώσουν μονομερώς την τιμή της ενέργειας στις δύο χώρες , εκτός του κοινοτικού πλαισίου. Μπορούμε τώρα να μειώσουμε και με τη βούλα της ΕΕ τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα θεσπίσουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε η αύξησή της να μην έχει αντίκτυπο στην τιμή του ρεύματος» ανακοίνωσαν οι δύο πρωθυπουργοί στους δημοσιογράφους. Αναμφίβολα, στην επιτυχία αυτή των Ιβήρων συνέβαλε και το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι σχετικά αποκομμένες από τα ευρωπαικά ενεργειακά δίκτυα. «Ενεργειακά, η Ιβηρική δεν είναι χερσόνησος, αλλά νησί», είπε ο Κόστα.

Για να γίνει αυτό βέβαια, ο Σάντσεθ χρειάστηκε να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να αποχωρήσει έξαλλος από τη σύνοδο κορυφής-προσωρινά-όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. «Πάω να πάρω λίγο αέρα !», φώναξε ο Σάντσεθ στους εμβρόντητους ηγέτες, καθώς υπήρχαν ήδη διαρροές για ισπανικό βέτο. Όταν ο Σάντσεθ βγήκε έξω, κάποιοι άλλοι πρωθυπουργοί τον ακολούθησαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ χρειάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός επέστρεψε στην αίθουσα μόνο όταν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον ενημέρωσε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν «ειδική εξαίρεση» στην Μαδρίτη και τη Λισαβόνα. έκανε. «Συμφωνήσαμε να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση για την Ιβηρική Χερσόνησο, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση με τις τιμές της ενέργειας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, μετά τη σύνοδο κορυφής. Ήταν το πολιτικό μήνυμα ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία δόθηκε περιθώριο να δράσουν μόνες τους. 
Όπως γράφει η El Pais, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναγκάστηκε να συγχαρεί τους δύο Ιβηρες πρωθυπουργούς για τη δυναμική προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων. Είναι αλήθεια ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τη Γερμανία να αλλάξει το ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο, μια σίγουρα μη ρεαλιστική φιλοδοξία, αλλά με την εξαίρεση που έλαβε, θα μπορέσει να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια. «Τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ τον είχαν συγκρίνει με τον Δον Κιχώτη που πάλευε με τους ανεμόμυλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι, μετά από δύο μέρες στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο πολυμήχανος Σάντσεθ απέσπασε από την ΕΕ την ιβηρική εξαίρεση για την οποία είχε αγωνιστεί τόσο σκληρά», γράφει η ισπανική La Vanguardia. Και τώρα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα την πρότασή τους στις Βρυξέλλες. Σε 15 ημέρες τα μέτρα αυτά ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ, επισημαίνουν ισπανικές πηγές. Προσθέτουν ότι η Κομισιόν έχει υποσχεθεί ότι θα επιλύσει επειγόντως το ζήτημα, παρόλο που θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το χρόνο διατήρησης των μέτρων και τους συγκεκριμένο περιεχόμενο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment