07/02/2022

Νέα εμπλοκή στην υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων της Κρήτης

Κολλημένη στις δικαστικές αίθουσες παραμένει η υπόθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά της Κρήτης» που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total- ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια. Αναβλήθηκε ξανά από το ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών των οικολογικών οργανώσεων κατά της ΣΜΠΕ για τις παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η υπόθεση των προσφυγών οικολογικών οργανώσεων κρατεί από το 2019 και η εκδίκαση τους έχει αναβληθεί, μαζί με τη χθεσινή, συνολικά τέσσερις φορές.

Το αίτημα αναβολής, όπως αναφέρουν πηγές υποβλήθηκε από το ίδιο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και όχι από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση. Οι ίδιες πηγές θέλουν τη νέα δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου του 2022. Την περίοδο εκείνη, να υπενθυμίσουμε, ότι κλείνει και το μοναδικό «παράθυρο» με βάση τα ισχύοντα στις συμβάσεις παραχώρησης για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του ερευνητικού προγράμματος των πετρελαϊκών εταιρειών. Για να συνεχιστεί, θα πρέπει η κοινοπραξία να αιτηθεί νέα παράταση, ενώ να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση οι παραχωρησιούχοι προγραμμάτιζαν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών με ειδικό σκάφος.

Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ να παγώσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα και σε συνέχεια των πρόσφατων αποχωρήσεων της ισπανικής Repsol και των ΕΛ.ΠΕ από παραχωρήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, έρχονται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες παραγόντων της πετρελαϊκής αγοράς για απουσία ξεκάθαρης πολιτικής θέσης υπέρ ή κατά των ερευνών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

https://www.ot.gr/2022/02/03/energeia/nea-emploki-stin-ypothesi-ton-ereynon-ydrogonanthrakon-tis-kritis/

No comments :

Post a Comment