07/02/2022

Ρωσία: Συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού. Πληρωμή σε ευρώ.

Η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός και κινεζική βιομηχανική πηγή. Οι ροές μέσω του νέου αγωγού που συνδέει την ρωσική Απω Ανατολή με την βορειοανατολική Κίνα αναμένεται να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια.

Η Ρωσία προμηθεύει ήδη με φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia , που ξεκίνησε τις εξαγωγές το 2019 και μέσω αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα ανήλθαν σε 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021. «Όταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom.

Η τροφοδοσία της Κίνας σε φυσικό αέριο γίνεται βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Κινεζικές πηγές δήλωσαν ότι οι πωλήσεις θα γίνονται σε ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κίνας και της Ρωσίας να διαφοροποιήσουν τις συναλλαγές τους από το δολάριο. Το δίκτυο αγωγών Power of Siberia δεν συνδέεται με το δίκτυο που προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μειωμένες ροές και εκτόξευση των τιμών, πράγμα που αποτελεί μία από τις πηγές έντασης με την Μόσχα.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΜΑΘΑΝ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΘΕΙ: https://isxys.blogspot.com/2014/12/blog-post_23.html

Κίνα και Ρωσία έδωσαν στην δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν για να καταγγείλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία, που απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων. Το σινορωσικό ανακοινωθέν «για την είσοδο των διεθνών σχέσεων σε νέα εποχή» δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία. Εν μέσω έντασης στις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον, οι δύο χώρες καταγγέλλουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ για «την σταθερότητα και μία ισότιμη ειρήνη» στον κόσμο και δηλώνουν αντίθετες σε οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, επαναλαμβάνοντας την πρώτη απαίτηση που έχει διατυπώσει η Μόσχα για την αποκλιμάκωση των ρωσοδυτικών εντάσεων για την Ουκρανία και καλούν την Ατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις της που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Πεκίνο και Μόσχα υιοθετούν την αρχή του «αδιαιρέτου της ασφάλειας», επί της οποίας το Κρεμλίνο θεμελιώνει την απαίτησή του για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την γειτονιά του, στο επιχείρημα ότι η ασφάλεια των μεν δεν μπορεί να υπάρξει εις βάρος των δε. Και αυτό το κάνουν αψηφώντας το δικαίωμα κάθε κράτους, και κατά συνέπεια και της Ουκρανίας, να επιλέξει τις συμμαχίες του. Οι δύο δυνάμεις καταγγέλλουν επίσης «την αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή». Πεκίνο και Μόσχα εκφράζουν «ανησυχία» για την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (AUKUS), θεωρώντας ότι αυτή η ένωση «αγγίζει θέματα στρατηγικής σταθερότητας», ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή. Η δημιουργία της AUKUS επικρίθηκε σφοδρά από την Κίνα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την συμμαχία προτεραιότητα στον ανταγωνισμό του με το Πεκίνο στην ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας. Η Rosneft και η κινεζική πετρελαϊκή CNPC υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα μέσω του Καζακστάν για περίοδο δεκαετίας. Η Gazprom και η CNPC υπέγραψαν επίσης νέο συμβόλαιο τροφοδοσίας της Κίνας σε φυσικό αέριο. «Οταν το σχέδιο θα έχει φθάσει την πλήρη δυναμικότητά του, ο όγκος τροφοδοσίας θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και θα φθάσει συνολικά τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», περιλαμβανομένων των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του υπάρχοντος αγωγού Power of Siberia, ανακοίνωσε η Gazprom. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Πούτιν και Σι συζήτησαν την ανάγκη της διεύρυνσης των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα, λόγω της μη προβλεψιμότητας που χαρακτηρίζει τη χρήση του δολαρίου, απαντώντας στην προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται σε δολάρια στο πλαίσιο των κυρώσεων που θα ακολουθήσουν ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment