30/12/2021

Θέλει η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία;

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια νέα (τη δεύτερη εντός του 2021) συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της και θεωρεί πως είναι πολύ πιθανή έως και επικείμενη μια ρωσική εισβολή. Που κανείς δεν ξέρει βέβαια αν θα συμβεί -αν και ουκρανικές πηγές την πιθανολογούν έως και μέσα στον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία από την άλλη δηλώνει με κάθε τρόπο πως δεν έχει τέτοια πρόθεση αλλά και πως «δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτό θα υπονομεύσει ευθέως τη στρατηγική της άμυνα». Όσο για το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα έχει περιπέσει σε παράδοξες αντιφάσεις. Έτσι αν και τα τελευταία χρόνια η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με δυτικό οπλισμό ήταν εμφανής, με εξίσου ισχυρή διπλωματική στήριξη και «προβολή σημαίας» νατοϊκών πλοίων και αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, τώρα το σκηνικό έχει αλλάξει.

Αρχικά είχαμε δημόσιες δηλώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας πως «δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία αν εισβάλλει η Ρωσία, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Το ίδιο περίπου αλλά με άλλες διατυπώσεις είπαν και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ταυτόχρονα η Δύση απειλεί τη Ρωσία κυρίως με «βαριές οικονομικές κυρώσεις» αν τολμήσει να εισβάλλει στην Ουκρανία, κάτι όμως που μπορεί να μεταφραστεί από τη Μόσχα ως «κόστος που μπορεί να γίνει ανεκτό». Έχουμε δηλαδή πολλές αμφίσημες κινήσεις και έντονο δισταγμό από τη Δύση που μάλλον ευνοούν την ρωσική επιθετικότητα παρά την κατευνάζουν. Η Ουκρανία επίσης δεν μπορεί να βρει στιβαρούς υποστηρικτές στη Δύση, τέτοιους που να της παρέχουν και υπολογίσιμη στρατιωτική ενίσχυση, καθώς η χώρα έχει σαθρά θεμέλια, η πολιτική της σκηνή είναι διεφθαρμένη, υπάρχει έντονος νεποτισμός και εξτρεμισμός και εσωτερικές εντάσεις, στοιχεία που την καθιστούν ελάχιστα αξιόπιστη.

Θέλει όμως πραγματικά η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία; Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι καθώς αυτό δεν έχει και κάποιο πρακτικό γεωπολιτικό όφελος. Τουλάχιστον αν μιλάμε για μια εισβολή με προοπτική κατάληψης της. Γιατί η Ρωσία να εμπλακεί σε κατοχή μιας τεράστιας σε έκταση χώρας, με έντονα αντιρωσικά αισθήματα και να ξοδέψει εκεί με μιας όλο το πολιτικό της κεφάλαιο και να βρεθεί υπό καθεστώς παγκόσμιων κυρώσεων; Απασχολώντας κιόλας και ένα τεράστιο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων; Η μόνη εκδοχή που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως μια εισβολή θα είχε «όφελος» για τη Ρωσία, θα ήταν για μια εκστρατεία λίγων ημερών, για την συντριβή των όποιων ουκρανικών δυνάμεων και μετά αποχώρησης, ώστε η Ουκρανία τρομοκρατημένη και αποδυναμωμένη να «συναινέσει» στην εκ νέου μετατροπή της σε ρωσικό δορυφόρο. Αυτό, συν την τρέχουσα διαίρεση της (με την Κριμαία και την ανατολική πλευρά της χώρας ήδη στα χέρια της Ρωσίας) θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τη Μόσχα, που θα ήλεγχε πλήρως την Ουκρανία, έχοντας την υπό διαρκή απειλή.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, είναι πολύ ενδιαφέρον πως όσο η Ρωσία συσσωρεύει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και διεξάγει εκεί μεγάλες ασκήσεις (ουσιαστικά κάνοντας επίδειξη δυνάμεων) τόσο η Δύση δείχνει πρόθυμη να «συζητήσει» το όλο θέμα, υποχωρώντας από τις προηγούμενες επιθετικές δηλώσεις. Έτσι προγραμματίζεται πλέον διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην αρχή του χρόνου, έχει ήδη γίνει απευθείας τηλεφωνική επαφή Πούτιν και Μπάιντεν, ενώ η Ρωσία δημόσια έχει καταθέσει στο «τραπέζι» τις απαιτήσεις της για πάγωμα της προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ. Σε όλα αυτά βέβαια οι εκατέρωθεν δηλώσεις έντασης και οι αλληλοκατηγορίες περισσεύουν, αλλά είναι εμφανές ότι η Δύση βλέπει το όριο στο πως μπορεί (και αν μπορεί) να εμπλακεί σε ένα ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος, κάτι που σχεδόν μαθηματικά θα οδηγήσει στα πρόθυρα μιας γενικής σύρραξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://www.ptisidiastima.com/is-west-abandoning-ukraine/

Η βρετανική Daily Express ανέφερε πως υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του Βρετανικού Στρατού ετοίμασαν σχέδια απομάκρυνσης των Βρετανικών στρατευμάτων από την Ουκρανία σε περίπτωση εκδήλωσης ρωσικής εισβολής. Επικαλούμενη πηγές εντός των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η εφημερίδα αποκαλύπτει πως οι άνω των 100 Βρετανοί στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι αυτή τη στιγμή στην περιοχή του εκπαιδευτικού κέντρου Yavoriv, στην επαρχία του Lviv είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να μετακινηθούν τάχιστα στα σύνορα με την Πολωνία. Μια μικρή ομάδα Βρετανών επιτελών που έχουν έδρα το Κίεβοβο θα έχουν και αυτοί την ίδια οδό διαφυγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο κοντινό μέλλον, οι επικεφαλής του στρατού θα υποβάλουν λεπτομερή αναφορά για την αποκαλούμενη “επιχείρηση Orbital” για να διασφαλίσουν την “επιτυχή διαφυγή” του συνόλου του βρετανικού προσωπικού, αν η Μόσχα κινητοποιήσει επιθετικά τα στρατεύματά της. Η Daily Express συνεχίζει αποκαλύπτοντας πως η απόφαση εκκένωσης ανήκει στον επικεφαλής των διακλαδικών επιχειρήσεων, αντιστράτηγο Charlie Strickland, ο οποίος ενημερώνεται για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα δύο φορές την ημέρα. Η αντίληψη είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα αφεθούν οι Βρετανοί στρατιώτες να παγιδευτούν σε πιθανές ρωσοουκρανικές συγκρούσεις.

Τα βρετανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία μετά τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαϊκής χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, παρέχοντας εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η βρετανική δραστηριότητα εκκίνησε επίσημα το 2015 με την “Επιχείρηση Orbital”, ενώ από το 2020 η βρετανική βοήθεια εντατικοποιήθηκε στον τομέα της ναυτικής βοήθειας για την ενίσχυση των ικανοτήτων του ουκρανικού ναυτικού στη Μάυρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής, η βρετανική κυβέρνηση έχει δωρίσει μη-επιθετικό εξοπλισμό αξίας άνω των 2,2 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία μέσω αυτών των συμφωνιών για την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.

https://www.ptisidiastima.com/uk-withdraw-troops-ukraine/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ", 07/2015: ΕΑΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, (το σχόλιο αναφέρει/ρεται στον στρατηγό πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ) ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΣΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ, ΜΕ ...ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΚΙΑΜΑΧΙΕΣ.
  • ΠΕΣ ΜΑΣ, Ω ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕ ΕΓΚΕΦΑΛΕ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ Η.Π.Α Η ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, ΟΧΙ ΜΕΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΚΑΤΟΤΡΥΠΑΣ (Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ) ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
  • ΠΕΣ ΜΑΣ, Ω ΜΕΓΙΣΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕ ΝΟΥ, ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
  • ΕΞΗΓΗΣΕ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΝΟΕΣ, ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ.
  • ΕΞΗΓΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΣΟΥ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΗΔΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, Η ΟΛΗ ...ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΟΥ.
  • ΤΕΛΟΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ, ΕΞΗΓΗΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΠΟΣΟ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ, (ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ π.χ) ΟΣΟ ΕΣΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ... ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ; ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ; ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ; ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΓΑΛΑΞΙΑ; ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ;
ΑΚΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕ, Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, (ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ), ΟΔΗΓΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΗΤΤΕΣ. (ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ "ΒΙΕΤΝΑΜ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΣΥ) ΤΟΣΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΩ.

No comments :

Post a Comment