19/11/2021

Nanocomputing δείχνει ότι μπορεί να ελέγξει μια λειτουργία πρωτεΐνης

Επιστήμονες στο Penn State University αναφέρουν ότι έχουν παράγει έναν παράγοντα nanocomputing που μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που συμμετέχει στην κίνηση των κυττάρων και στη μετάσταση του καρκίνου. Λένε ότι η έρευνά τους ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή πολύπλοκων υπολογιστών νανοκλίμακας για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Η ομάδα δημιούργησε μια «λογική πύλη» που μοιάζει με τρανζίστορ, που είναι ένας τύπος της υπολογιστικής λειτουργίας στην οποία πολλαπλές είσοδοι ελέγχουν μια έξοδο. Η λογική πύλη περιελάμβανε δύο τομείς αισθητήρων σχεδιασμένους να ανταποκρίνονται σε δύο εισόδους – το φως και το φάρμακο ραπαμυκίνη. Η ομάδα στόχευσε την πρωτεϊνική κινάση εστιακής προσκόλλησης (FAK) επειδή εμπλέκεται στην κυτταρική προσκόλληση και κίνηση, τα οποία είναι αρχικά βήματα στην ανάπτυξη μεταστατικού καρκίνου. Η ομάδα εισήγαγε το τροποποιημένο γονίδιο στα καρκινικά κύτταρα HeLa και, χρησιμοποιώντας συνεστιακή μικροσκοπία, παρατήρησε τα κύτταρα in vitro. Μελέτησαν τις επιδράσεις καθεμιάς από τις εισόδους ξεχωριστά, καθώς και τις συνδυασμένες επιδράσεις των εισροών, στη συμπεριφορά των κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι όχι μόνο μπορούσαν να ενεργοποιήσουν γρήγορα το FAK χρησιμοποιώντας φως και ραπαμυκίνη, αλλά και ότι αυτή η ενεργοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τα κύτταρα να υποστούν εσωτερικές αλλαγές που ενίσχυσαν τις ικανότητές προσκόλλησης, οι οποίες μείωσαν την κινητικότητά τους.

Η ομάδα ελπίζει να αξιολογήσει τελικά αυτούς τους νανουπολογιστικούς παράγοντες in vivo μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς. Δημοσίευσαν τη μελέτη τους («Λογική πύλη πρωτεΐνης δύο εισόδων για υπολογισμό σε ζωντανά κύτταρα») στο Nature Communications.

https://www.secnews.gr/373938/nanocomputing-deixnei-oti-mporei-na-elegksei-mia-leitourgia-prwteinis/

No comments :

Post a Comment