26/11/2021

Πολιτειακή μεταβολή στα νησιά Μπαρμπάντος. Δεν θα υπάγονται στο εξής στο βρετανικό στέμμα.

Η εξέλιξη θα καταστήσει τα Μπαρμπάντος την τέταρτη πρώην βρετανική αποικία* της Καραϊβικής που εγκαταλείπει το βρετανικό στέμμα εγκαθιδρύοντας Δημοκρατία. Η χώρα θα παραμείνει όμως μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της ένωσης 54 κρατών μελών, κυρίως πρώην βρετανικών αποικιών.

Οι προηγούμενες που εγκατέλειψαν το βρετανικό στέμμα ήταν: Η Γουιάνα (1970), το Τρίνινταντ και Tομπάγκο (1976) και η Δομινίκα (1978). 13 χώρες ακόμη παραμένουν υπό την σκεπή του βρετανικού στέματος. Πρόκειται για την Αυστραλία, τις Μπαχάμες, το Μπελίζ, τον Καναδά , την Γρενάδα,την Τζαμάικα, τη Νέα Ζηλανδία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τον Άγιο Χριστόφορο, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο, τις Νήσους Σολομώντα και το Τουβαλού.

Το 2020 η Κυβέρνηση του νησιού εξήγγειλε την πρόθεσή της να μεταβάλει το καθεστώς τον επόμενο χρόνο, όταν θα συμπληρώνονταν 55 έτη από την ανεξαρτησία του. Τον Οκτώβριο του 2021 η Sandra Mason, που από το 2018 ασκούσε χρέη Γενικού Κυβερνήτη [Governor-General], εξελέγη ως πρώτη Πρόεδρος των Μπαρμπάντος. Η ίδια εξήγγελε πως στις 30 Νοεμβρίου 2021 θα επέλθει πολιτειακή μεταβολή στο νησί, το καθεστώς θα αλλάξει και η S. Mason θα αντικαταστήσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό του κράτους. Επί της ουσίας η πολιτειακή μεταβολή δεν θα επιφέρει ιδιαίτερες αλλαγές ως προς τη διακυβέρνηση. Πρόκειται περισσότερο για συμβολική κίνηση.

Μια βδομάδα πριν την πολιτειακή αλλαγή, η Mia Mottley παρουσίασε ενώπιον της Βουλής των Μπαρμπάντος** τη νέα χάρτα του κράτους, αποτελούμενη από πέντε άρθρα. Στην τελετή της 30ης Νοεμβρίου θα είναι παρών ο Πρίγκιπας Κάρολος. Η επιλογή των Αρχών να προσκαλέσουν και να τιμήσουν τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

*[Οι Βρετανοί κατέλαβαν το νησί το 1625 στο όνομα του Βασιλιά James I. Εποικίστηκε σταδιακά και κατέστη βρετανική αποικία. Σταδιακά οι ιθαγενείς άρχισαν να εξεγείρονται κατά της βρετανικής Διοίκησης και, τελικά, το 1966 το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία του. Εντάχθηκε στην Κοινοπολιτεία και διατήρησε το καθεστώς συνταγματικής μοναρχίας, με τη Βασίλισσα του Η.Β. ως μονάρχη του κράτους (Commonwealth realm).]

**[Τα Μπαρμπάντος είναι το πρώτο κράτος που θα ενταχθεί επίσημα στο «Μετασύμπαν» («Metaverse»), ιδρύοντας εικονική (virtual) πρεσβεία, έπειτα από συμφωνία με την πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας «Decentraland». Η εικονική πρεσβεία αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο.]

1 comment :

  1. TI ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΕΜΜΑ;
    ΕΥΚΑΙΡΙΑ NA ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ.
    ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΑΣΙΛΙΣΕΣ!

    ReplyDelete