26/11/2021

Αλβανία - Κόσσοβο: 15 συμφωνίες - Κοινός έλεγχος των συνόρων Αλβανίας -Σκοπίων

Δεκαπέντε συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν αύριο, μεταξύ των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας κατά την κοινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ελμπασάν. Μεταξύ των συμφωνιών είναι αυτή για την κατάργηση της προσωρινής άδειας διαμονής για τους πολίτες των δύο χωρών, η αναγνώριση της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και οι αμοιβαίες διευκολύνσεις στις τελωνειακές διαδικασίες εισόδου/εξόδου εμπορευμάτων. Η ατζέντα αυτής της συνάντησης έχει γίνει γνωστή. Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η 7η κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, ενώ η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2014.

«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα έχουν κοινούς συνοριακούς ελέγχους σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο που έχουμε με το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο. Θα υπάρχει μόνο ένας σταθμός ελέγχου και στις έξι συνοριακές διελεύσεις. Η συμφωνία βασίζεται σε μοντέλα που έχουμε με άλλες χώρες που έχουμε ετοιμάσει σε συνεννόηση με την αποστολή PAMECA στη χώρα μας. Οι κύριοι στόχοι είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών, η αύξηση της συνεργασίας για την ικανοποίηση κοινών συμφερόντων ασφάλειας και η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών, η ενίσχυση της επαγγελματικής ικανότητας των αξιωματικών της συνοριακής αστυνομίας και ο έλεγχος της ποιότητας της επιβολής του νόμου στον έλεγχο των συνόρων., είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών με τον γείτονά μας και πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί τις κοινές μας προσπάθειες για την ΕΕ και την Πρωτοβουλία Ανοικτά Βαλκάνια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπλέντι Τσούτσι στην ομιλία του στη Βουλή.

Κατά μήκος των συνόρων Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας , υπάρχουν τα συνοριακά περάσματα Blato και Dzepishte (που είναι τοπικού χαρακτήρα και έχουν ήδη κοινό έλεγχο) κοντά στο Ντεμπάρ, το Kafasan κοντά στη Στρούγκα, το Stenje κοντά στο Ρέσεν και το Sveti Naum κοντά στην Αχρίδα.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment