11/10/2021

Τι θα προβλέπει η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στις 14 Οκτωβρίου ο κ. Δένδιας αναμένεται να υπογράψει στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, μια νέα επικαιροποίηση του Παραρτήματος της MDCA. Τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες υπήρξαν πυρετώδεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να κλείσουν και τα δύο κείμενα που βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση: τόσο το Παράρτημα όσο και η πολιτική Δήλωση* του κ. Μπλίνκεν που θα το συνοδεύει (δεν συνιστά νομικά δεσμευτικό κείμενο).

Η συμφωνία θα ανανεωθεί για μία πενταετία και στη συνέχεια θα ισχύει επ’ αόριστον, εκτός κι αν καταγγελθεί από μία εκ των δύο πλευρών. Σε αυτή την περίπτωση, η αμερικανική πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει χρονικό περιθώριο δύο ετών για την αποχώρησή της.Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι τέσσερις (γειτνιάζουσες) τοποθεσίες θα προστεθούν στον σημερινό κατάλογο των υπαρχουσών τεσσάρων.Πρόκειται για το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» (στην Αλεξανδρούπολη), τον Ναύσταθμο Κρήτης (στη Σούδα), το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου Πιερίας και το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» (κοντά στην Αεροπορική Βάση Λάρισας και στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο).

Αρχικώς, η αμερικανική πλευρά προσήλθε με έναν μακρύ κατάλογο τοποθεσιών (από 18 ως 24, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τον Αραξο, την Ανδραβίδα, τον Αστακό, αλλά και τη Σκύρο – που τελικώς δεν περιελήφθη στη συμφωνία). Η ελληνική πλευρά πρότεινε κι εκείνη μία σειρά τοποθεσιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος) και των Δωδεκανήσων (π.χ. Ρόδος, Κάρπαθος). Η κίνηση αυτή ώθησε τους Αμερικανούς να προσαρμοστούν σε πιο μινιμαλιστική τακτική για να αποφύγουν και τριβές με τη γειτονική Τουρκία.

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν επίσης η απόπειρα να ενταχθεί η χώρα μας σε μια σειρά προγραμμάτων αμυντικής βοήθειας.

*Για την ελληνική πλευρά η έμφαση δόθηκε το τελευταίο διάστημα στην επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερων διατυπώσεων στην πολιτική Δήλωση. Στο Παράρτημα που θα υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα η ελληνική πλευρά πέτυχε, την επανάληψη της καταγραφής βασικών σημείων του Προοιμίου του βασικού σώματος της Συμφωνίας του 1990, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία. Ωστόσο, η Αθήνα ήθελε μια καλύτερη εγγύηση για την προστασία τόσο της κυριαρχίας όσο και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ει δυνατόν εντός του Παραρτήματος. Η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε ιδιαίτερα αμυντική στο σημείο αυτό και δεν ήθελε ευθείες αναφορές στο Παράρτημα. Παρουσιάστηκε πιο ανοικτή στη συμπερίληψη μιας τέτοιας αναφοράς στην πολιτική Δήλωση και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν στο εν λόγω κείμενο ότι σέβονται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία (της Ελλάδος) με βάση και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://infognomonpolitics.gr/2021/10/ti-tha-provlepei-i-nea-amyntiki-symfonia-me-tis-ipa/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΝΑΛΩΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Δ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ(;) ΝΕΦΕΛΩΔΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΤΟΥ ...ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

No comments :

Post a Comment