18/10/2021

"Η Κίνα δοκίμασε πολυηχητικό πύραυλο που έκανε το γύρο του πλανήτη"

Η Κίνα δοκίμασε μια νέα διαστημική δυνατότητα, εκτοξεύοντας πολυηχητικό πύραυλο που έφθασε σε ύψος χαμηλής τροχίας, έγραψε χθες η εφημερίδα Financial Times. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, που επικαλείται αρκετές πηγές ενήμερες σχετικά, η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο· εκτοξεύθηκε πύραυλος ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή, που έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε κατά περίπου 30 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις τρεις από τις πηγές των FT. Πάντα σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά από πύραυλο τύπου “Μεγάλη Πορεία”. Οι εκτοξεύσεις τέτοιων πυραύλων γενικά ανακοινώνονται, αλλά η συγκεκριμένη τον Αύγουστο κρατήθηκε μυστική.

“Δεν ήταν πύραυλος, ήταν ένα διαστημικό όχημα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιάο Λιζιάν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας και πρόσθεσε πως ήταν μια “συνηθισμένη δοκιμή” με σκοπό τη δοκιμή τεχνολογίας για επαναχρησιμοποίηση του οχήματος. Η σημασία μιας δοκιμής επαναχρησιμοποίησης είναι ότι μπορεί “να παράσχει μια φθηνή και βολική για ανθρώπους μέθοδο προκειμένου να ταξιδεύουν ειρηνικά προς και από το διάστημα”, είπε ο Ζιάο, ο οποίος πρόσθεσε πως πολλές εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, όχι τον Αύγουστο όπως ανέφεραν οι Financial Times.

ΑΜΠΕ

"Ο Πύραυλος σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ περιφερόταν πέριξ της Γης ώσπου αποδέσμευσε Hypersonic Όχημα Αερολίσθησης (HGV) το οποίο κατά το τελικό στάδιο πτήσης του κατευθύνθηκε προς τον στόχο." ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://infognomonpolitics.gr/2021/10/analytika-stoicheia-tou-yper-yperichitikou-ochimatos-pou-ektoxefse-i-kina/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η Κίνα πραγματοποίησε και δεύτερη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου, ικανού να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε τροχιά, μέσα στο καλοκαίρι. Η δοκιμή πιστεύεται ότι έγινε στις 13 Αυγούστου και αφορούσε σε ένα υπερηχητικό πύραυλο παρόμοιο με εκείνο που εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο και που έγινε γνωστή τις τελευταίες ημέρες.

No comments :

Post a Comment