27/09/2021

Τι έταξαν Γαλλία και Γερμανία στον Ερντογάν για να επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ευχαρίστησε πολλούς, όμως η πραγματική αιτία πίσω από αυτή την κίνηση δεν ήταν η ξαφνική αγάπη του Ερντογάν για το περιβάλλον. Ήταν αποτέλεσμα ετήσιων δανείων χαμηλού επιτοκίου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που του υποσχέθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Γαλλία και η Γερμανία ως αντάλλαγμα για την επικύρωση, ανέφερε η διαδικτυακή πύλη ειδήσεων T24.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις 21/09 είπε ότι η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση τον επόμενο μήνα, έξι χρόνια μετά την εισαγωγή της συμφωνίας. Είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η Τουρκία δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία λόγω αθέμιτης κατανομής ευθυνών. Η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία, είπε, μέχρι να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των αναπτυγμένων χωρών και να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία να επωφεληθεί από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προσφέρεται από πλουσιότερα κράτη σε αναπτυσσόμενα.

Το βασικό σημείο για την Τουρκία ήταν η χρηματοδότηση βιώσιμων έργων και τεχνολογιών. Χωρίς τη χρηματοδότηση από το Green Climate Fund, υποστήριξαν, η επικύρωση της συμφωνίας από τη χώρα ήταν αδύνατη. Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κλίμα τον Απρίλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Μεχμέτ Εμίν Μπιρπανάρ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του διαπραγματεύεται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ανέφερε το δυνητικό πακέτο πιστώσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την ικανότητα που θα δώσει στην Τουρκία να επενδύσει στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ο αρθρογράφος του Gazzette Duvar και επικεφαλής του Ιδρύματος για το Κλίμα (İklim-Der) Οντέρ Αλγκεντίκ δήλωσε στο T24 ότι η προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι οι πιστώσεις και τα δάνεια χαμηλού επιτοκίου και όχι η επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε ότι παρά τις εκπομπές άνθρακα της Τουρκίας που αυξήθηκαν από 220 δισεκατομμύρια τόνους το 1990 σε 506 δισεκατομμύρια τόνους το 2019, έθεσαν στόχο τους 929 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα για τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2030. Αυτό όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει μείωση των εκπομπών, αλλά είναι ταχύτερο ποσοστό αύξησης των εκπομπών από ό,τι τα τελευταία είκοσι χρόνια.

https://www.capital.gr/diethni/3583919/ti-etaxan-gallia-kai-germania-ston-erntogan-gia-na-epikurosei-ti-sumfonia-gia-to-klima

No comments :

Post a Comment