23/09/2021

Η.Π.Α: Μείωση κατά 85% των υδροφθορανθράκων σε 15 χρόνια

Η ομοσποννδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε κανονισμό που θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Ο κανονισμός έχει στόχο την σταδιακή κατάργηση της χρήσης υδροφθορανθράκων (HFC) κατά 85% σε μια σειρά από κοινές συσκευές. Υλοποιεί νομοθεσία που υιοθετήθηκε με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο πέρυσι. Επίσης με αυτόν οι ΗΠΑ συμμορφώνονται με την τροπολογία του Κιγκάλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια παγκόσμια συνθήκη για την μείωση των HFC, την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επικυρώσει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι η δράση αυτή, η οποία θα αρχίσει το 2022, θα επιτρέψει “να διατηρηθούν και να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες” θέσεις εργασίας. Πρακτικά αφορά κυρίως στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων στους υδροφθοράνθρακες και στην χρήση τους, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στα ομοσπονδιακά κτίρια και τον εξοπλισμό. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αγωνιστεί κατά της παράνομης εισαγωγής HFC.

Η οριστικοποίηση του κανονισμού αυτού επιτυγχάνεται ενώ απομένουν μόλις εβδομάδες πριν από την καθοριστικής σημασίας σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP26, στη Γλασκώβη. Αυτό το μέτρο θα συμβάλλει και στην υλοποίηση των στόχων της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 50-52% τις εκπομπές τους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Οι υδροφθοράνθρακες είναι ψυκτικά αέρια που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά, τα ψυγεία ή ακόμη για την παρασκευή μονωτικών αφρών. Οι υδροφθοράνθρακες όπως και οι χλωροφθοράνθρακες ανήκουν στην οικογένεια των φθοριούχων αερίων. Οι υδροφθοράνθρακες χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1990 σε αντικατάσταση των CFC (χλωροφθοράνθρακες), που ήταν βασικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος και που είχαν γι’αυτόν τον λόγο απαγορευτεί στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Η τροπολογία του Κιγκάλι στο πρωτόκολλο αυτό προβλέπει ότι μια ομάδα χωρών, οι λεγόμενες “ανεπτυγμένες”, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση υδροφθορανθράκων κατά 85% ως το 2036, με τον στόχο αυτόν να μετατίθεται για μερικά χρόνια για άλλες χώρες.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment