30/08/2021

Λιβύη: Σύγκρουση Κοινοβουλίου-πρωθυπουργού και στη μέση η Τουρκία

Σε κρίσιμη δοκιμασία υποβάλλεται από σήμερα η δύσκολη και προβληματική διαδικασία ειρήνευσης στην Λιβύη, καθώς αναμένεται η πρώτη ευθεία αναμέτρηση της κυβέρνησης Ντμπεϊντά και των δυνάμεων που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την Τουρκία, με το εκλεγμένο και μόνο δημοκρατικά νομιμοποιημένο Σώμα της χώρας, το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται και από τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης του στρατηγού Χαφτάρ.  Η πορεία προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου καρκινοβατεί και μεγάλο εμπόδιο παραμένει η επιμονή του επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης να διασφαλίσει την παραμονή στην Λιβύη των τουρκικών δυνάμεων, ελπίζοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί και η χειραγώγηση των εκλογών όταν διεξαχθούν. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊντά έχει «καταπιεί» όλες τις αντίθετες φωνές και έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να προχωρήσει στην ενοποίηση των θεσμών της Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης, δημιουργεί μείζονα προβλήματα και ουσιαστικά υπονομεύει την διαδικασία των εκλογών. Οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή να δεχθούν την ενοποίηση των δυο Στρατών της Λιβύης εάν δεν προηγηθούν εκλογές ώστε οι εξουσίες να παραδοθούν σε μια νόμιμα εκλεγμένη και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά Χαφτάρ τίθεται ως απαράβατος όρος και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών, από το λιβυκό έδαφος.

Ο πρόεδρός του Λιβυκού Κοινοβουλίου Α. Σάλεχ έχει καλέσει για σήμερα έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ και έχει προσκαλέσει σε ακρόαση τον πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης προκειμένου να απαντήσει σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν και την πορεία προς τις εκλογές αλλά και την διαχείριση θεμάτων όπως η κρίση στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και η αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Σάλεχ έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν παρουσιασθεί σε αυτή την συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, τότε θα τεθεί θέμα απόσυρσης της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση του, κάτι που είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε βαθιά κρίση και θα τινάξει στον αέρα την προετοιμασία των εκλογών.  Ο κ. Ντμπεϊντά, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την Τουρκία, δήλωσε ότι έχει υποχρεώσεις στο εξωτερικό και δεν θα μεταβεί στο Τομπρούκ. Ο πρωθυπουργός θέλει με αυτό τον τρόπο να περιθωριοποιήσει το Κοινοβούλιο παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο το οποίο είναι εκλεγμένο και σε όλο το διάστημα της κρίσης έχει βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση Αλ Σάρατζ που υπέγραψε τα δυο Μνημόνια με την Τουρκία.

Ο Ακίλα Σάλεχ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες στέλνει το μήνυμα ότι μόνο η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην λιβυκή κρίση και προειδοποιεί ότι κάθε καθυστέρηση η εκτροπή θα οδηγήσει την χώρα και πάλι στο χάος Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ακόμη ότι εάν ο πρωθυπουργός Ντμπεϊντά έχει πράγματι πρόθεση να ζητήσει την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών μπορεί να το κάνει και έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του, καθώς το κοινοβούλιο ποτέ δεν ενέκρινε ούτε επικύρωσε τις Συμφωνίες του Αλ Σάρατζ με την Τουρκία. Το Κοινοβούλιο είναι σε ανοικτή σύγκρουση και με το άτυπο και μη εκλεγμένο Συμβούλιο της Επικρατείας (High Council of State(HCS) το οποίο ελέγχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και διεκδικεί ρόλο που συχνά υποκαθιστά τον ρόλο του Κοινοβουλίου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θέσει μια σειρά ζητήματα αμφισβητώντας εκτός των άλλων την αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να καθορίσει τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική βάση των εκλογών και αυτό ερμηνεύεται ως προσπάθεια για τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας ώστε να αποφευχθούν «απρόοπτα» αποτελέσματα, που θα ανέτρεπαν το καθεστώς που επιχειρείται να παγιωθεί στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ντμπεϊντά κατηγορεί το κοινοβούλιο ότι υπονομεύει την αποστολή της κυβέρνησης του, καθυστερώντας να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και με άλλες κινήσεις αλλά πάντως απέφυγε μέχρι στιγμής να απορρίψει το αίτημα για να παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την θεσμική αρμοδιότητα και υπόσταση του Κοινοβουλίου. Οι υποστηρικτές του πάντως, κατηγορούν τον Ακίλα Σάλεχ ότι με την στήριξη του Χαφτάρ επιχειρεί να στήσει παράλληλη κυβέρνηση κάτι που απορρίπτεται από το Τομπρούκ. Ο Ντμπεϊντ'α μάλιστα δήλωσε την Παρασκευή ότι χωρίς την πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να γίνουν βήματα για την ανάπτυξη της χώρας και ότι η απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο εμποδίζει την προσπάθεια αυτή. Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου επέμεινε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα σύγκληση του Σώματος θα γίνει κανονικά απορρίπτοντας έτσι το επιχείρημα ότι ο κ. Ντμπεϊντά έχει άλλες υποχρεώσεις στο εξωτερικό ενώ 27 μέλη του έχουν ήδη θέσει θέμα απόσυρσης της εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό εάν αυτός δεν εμφανισθεί. Οι βουλευτές αυτοί, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ντμπεϊντά ότι οδηγεί την Λιβύη στον πόλεμο και στο χάος και ζήτησαν να επιλεγεί μια άλλη προσωπικότητα η οποία θα μπορέσει να ενοποιήσει τους θεσμούς Ο Λίβυος πρωθυπουργός μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει προγραμματισμός για τις εκλογές αλλά το πρόβλημα είναι «νομοθετικό» θέλοντας να ρίξει την ευθύνη στο κοινοβούλιο.

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αίσθηση προκαλεί όμως δημοσίευμα του Libya Review για την μονιμοποίηση και εδραίωση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Λιβύη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αεροπορική βάση Al-Watiyah που βρίσκεται 27 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες δεν βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ το 2011 έχει μετατραπεί σε άτυπο «αρχηγείο» των τουρκικών δυνάμεων. Το δημοσίευμα μάλιστα επισημάνει ότι εκτός της αεροπορικής αυτής βάσης και η βάση Mitiga στην Τρίπολη και τα λιμάνια Zawiyah, Misurata, Khoms, και της Τρίπολης ελέγχονται πλήρως από την Τουρκία και έχουν μετατραπεί σε «τουρκικό έδαφος». Η βάση Al-Watiya έχει βρεθεί όμως και στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Τυνησίας με την Λιβύη, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παρουσία στην βάση αυτή «τρομοκρατών» που έχουν αποστολή να περάσουν στο έδαφος της Τυνησίας, η οποία με απόφαση του προέδρου της χώρας έχει θέσει από τον Ιούλιο σε αναστολή την λειτουργία του Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των Αδελφών Μουσουλμάνων που είναι μια ισχυρότατη πολιτική δύναμη και είχε εκλέξει και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στρατιωτικός διοικητής των συνόρων με την Τυνησία έχει αναλάβει ο Αλ Ναμρούς, Λιβυος αξιωματικός ο οποίος είναι μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων της Λιβύης, πιστός σύμμαχος της Τουρκίας από την εποχή που ήταν υπουργός άμυνας στην κυβέρνηση Αλ Σάρατζ.

https://www.liberal.gr/diplomacy/krisimo-test-simera-gia-tin-libui-sugkrousi-koinobouliou-prothupourgou-kai-sti-mesi-i-tourkia/399036

No comments :

Post a Comment