26/07/2021

Γέφυρα -με πρόσκληση για καφέ- ρίχνει το Ισραήλ στον Ερντογάν

Η επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί σε πρώτη ανάγνωση μια προσπάθεια επαναπρόσεγγισης των δύο κρατών, με στόχο να διερευνήσουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους.

H εκδήλωση “Καφές: Ανατολή και Δύση” ήταν μια τουρκική έκθεση στη Δυτική Ιερουσαλήμ και, συγκεκριμένα, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνη και είχε θέμα τον τουρκικό καφέ σήμερα αλλά και την ιστορία του καφέ στα οθωμανικά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χέρτζογκ προσκάλεσε για καφέ τον Ερντογάν «προκειμένου να επιλυθούν καλύτερα τα προβλήματα στην περιοχή», μόλις λίγες μέρες μετά την τηλεφωνική τους συνδιάλεξη.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμά που παρουσιάστηκε στην έκθεση ότι «Πρόσφατα συνομίλησα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και άλλους ηγέτες στην περιοχή. Είμαι βέβαιος ότι όταν μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι για καφέ, μπορούμε να προσφέρουμε σε ολόκληρη την περιοχή μας ένα καλύτερο μέλλον με τη συνεργασία σε πολιτιστικά και άλλα θέματα».

Η απάντηση από την τουρκική πλευρά ήρθε δια στόματος του Σελίμ Οζτούρκ, πολιτιστικό σύμβουλο στο Τελ Αβίβ, ο οποίος ανέφερε σε tweet «Ευχαριστώ (σ.σ.στα εβραϊκά) κύριε πρόεδρε για την θερμή και φιλόξενη ομιλία σας. Σας είμαι υπόχρεος που διαθέσατε αυτό το όμορφο μουσείο για μια τόσο θαυμάσια έκθεση. Είμαι κι εγώ βέβαιος ότι αν καθίσουν οι ηγέτες της περιοχής σε ένα τραπέζι πίνοντας “τούρκικο καφέ”, αυτό θα συμβάλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://slpress.gr/diethni/gefyra-me-prosklisi-gia-kafe-richnei-to-israil-ston-erntogan/

No comments :

Post a Comment